seguirem aïllats de l’Alta Velocitat europea si més no fins al període 2030-2050...

 

La línia d’alta velocitat entre Barcelona i París està definitivament maleïda. Als llegendaris i inacabables retards acumulats a la zona espanyola –ara que ja està finalment acabada, continua pendent de l’homologació dels trens perquè puguin circular als dos costats de la frontera–, s’hi sumarà ara la frenada en sec a la construcció de la línia entre Perpinyà i Montpeller, per on els trens continuaran circulant durant dècades per una via convencional. La nova línia d’alta velocitat, que París es va comprometre a tenir a punt en l’horitzó del 2020, serà ajornada finalment fins al període entre el 2030 i el 2050.

Les raons d’aquesta aturada són purament econòmiques. L’ambiciós pla de construcció de noves línies d’alta velocitat aprovat en temps de Nicolas Sarkozy s’ha convertit simplement en inassumible per a les arques de l’Estat i de les col·lectivitats territorials que han de participar en el seu finançament. No és la línia PerpinyàM-ontpeller l’única que quedarà forçosament ajornada. De fet, això mateix passarà amb la majoria de les obres projectades, segons va avançar ahir el diari Le Figaro, entre les quals l’altra línia de connexió amb Espanya, entre Bordeus i Hendaia, projectada igualment per al 2020.

La comissió governamental encarregada d’elegir els projectes prioritaris –que donarà a conèixer definitivament el seu informe aquest dijous– només ha mantingut una línia nova d’aquí a l’any 2030, la BordeusTolosa de Llenguadoc, juntament amb algunes obres essencials en les connexions de París, Lió i Marsella. Ajornades queden també la línia d’Alsàcia, una part de la línia de Normandia, els ramals oest i sud de la línia Rin-Roine, la MarsellaNiça i la Tolosa de Llenguadoc-Narbona. És a dir, gairebé totes.

Fins ara, tots els preparatius tècnics i administratius sobre la línia Perpinyà-Montpeller –definició del traçat, estudis previs per a la seva declaració d’utilitat pública– havien seguit el ritme adequat per poder iniciar les obres, valorades en 5.000 o 6.000 milions d’euros, cap al 2015. “El projecte estarà acabat. Si hi ha algun problema, serà de diners”, havia assegurat a aquest diari el director del projecte, Édouard Parant. El problema ja és aquí.

25-VI-13, Ll. Uría, lavanguardia