#censuratwitter, un altre atac a la llibertat d’expressió i informació a internet

La propera revolució no serà tuitejada. La popular xarxa social no serà bloquejada per un tall d'internet com l'executat a Egipte durant la Primavera Àrab, sinó que serà ella mateixa la que ajusti el morrió als seus usuaris. En un comunicat sense precedents en el seu blog oficial, la companyia anunciava ahir que, quan sigui requerida, eliminarà continguts dels internautes.

El missatge, no obstant això, va anar una mica més ambigu. Els responsables de la xarxa social van al·ludir a les diferents legislacions sobre la llibertat d'expressió que existeixen al món i a raons "històriques i culturals" per justificar la censura de tuits: "Fins ara, l'única manera en la qual podíem sotmetre'ns als límits de cada país era eliminant el contingut de manera global. A partir d'avui, tindrem la capacitat de retirar contingut d'usuaris en un país específic, mantenint-ho disponible en la resta de països".

La pregunta que va sorgir de manera immediata entre els usuaris de la pròpia xarxa social va ser: però per què té Twitter que esborrar tuits? Encara que la companyia porta esborrant-los des de la seva creació, la notícia va despertar recels. A més, el missatge contradeia unes declaracions recents del seu president, Dick Costolo, en relació a l'apagada de Wikipedia a EUA. "Això és absurd. Tancar un negoci global en resposta a un problema de política nacional és de ximples", va dir Costolo, al·ludint a la impossibilitat de tancar Twitter només en un sol país, la qual cosa precisament es planteja ara.

Al migdia ja s'havia declarat una jornada de protesta per avui. "Demà no direm ni piu", tuiteaba un usuari ahir al costat de l'etiqueta #censuratwitter. "Twitter no ha de jugar a ser jutge", sosté el president de l'Associació d'Internautes, Víctor Domingo. "Ha d'eliminar continguts quan ho digui un jutge. Si es converteix en jutge, perdrà el que ha guanyat. Hauria de defensar l'esperit d'internet, la llibertat d'expressió, que és al que es deu i del que tant ha obtingut", afegeix.

Eliminar què i com?

"Twitter no ha de jugar a ser jutge", va assenyalar Víctor Domingo

El comunicat de Twitter era prou intricat com perquè no se sabés exactament què és el que es va a censurar i com serà el procediment. En el text figurava l'exemple de l'apologia del nazisme, prohibida per llei a Alemanya i França, però en la web de Chilling Effects, la companyia que està col·laborant amb Twitter per fer més transparent el procés d'eliminació de tuits, gairebé tots els casos estan relacionats amb la propietat intel·lectual.

Un portaveu de Twitter va haver de sortir al pas ahir a la tarda per aclarir les intencions de la companyia. "No implica en absolut cap tipus de canvi" i només actuarem quan siguem "instats per llei a retirar un contingut de la nostra pàgina web", va declarar a Efe. Aquest periòdic va intentar contactar, sense èxit, amb algun responsable de l'empresa.

Però internet viu setmanes de tensió i l'aclariment no va servir d'alleujament al devessall de protestes. L'assetjament que sofreix la xarxa en els últims temps (el tancament de Megaupload, el pànic en els serveis d'emmagatzematge d'arxius, les lleis antidescargas...) fa que qualsevol intent de controlar els continguts provoqui un efecte similar al de llançar un llumí a un bidó de gasolina. "En Twitter sembla que s'apliquen a si mateixos la llei Sinde. Si s'obliden que qui ha de decidir què és legal o il·legal són els jutges, anem a perdre l'oportunitat d'una internet lliure i transparent", subratllava Víctor Domingo.

La importància de les xarxes socials, principalment Twitter i Facebook, en la informació sobre les revoltes àrabs i la seva possible inutilització després de la decisió d'ahir ha despertat la preocupació entre els col·lectius de periodistes. "Si a aquesta multinacional, Twitter, els països totalitaris la convencen que elimini informació perjudicial per a ells, la humanitat mai coneixerà el que està ocorrent en aquests territoris. Twitter és un mitjà de comunicació: si s'aplica la censura de manera severa, perillaria la llibertat d'expressió i afavoriria les dictadures", va assenyalar a Públic Aurelio Martín, vicepresident i responsable de tecnologia de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE). A més, Reporters Sense Fronteres va escriure una carta al director general de Twitter, Jack Dorsey, per "mostrar la seva profunda inquietud" per l'anunci.
Cèrcol a l'activisme

Fa uns dies, un responsable de Greenpeace es queixava que la censura imposada a la xarxa per part de companyies multinacionals i governs impedia en molts casos les seves accions de denúncia. La directora de campanya de Greenpeace Espanya, María José Caballero, assenyalava ahir que "deixar a les indústries que siguin jutge i part afecta a l'activisme. Nosaltres utilitzem com a punta de llança a grans companyies, perquè sabem que, si elles canvien el seu comportament i les seves pràctiques ambientals, van a arrossegar a un gran nombre d'empreses. La SOPA, la PIPA i polítiques com la de Twitter impediran la llibertat d'expressió i l'activisme".

28-01-2012 - JESÚS MIGUEL MARCOS PUBLICO.ES.-, 30-I-12, internautes