Espanya, un sistema que saboteja als qui poden treure-la de la crisi

Edse Inventiva, una petita empresa de disseny i enginyeria de bicicletes i aparcaments, ha perdut l’oportunitat de produir 11.000 vehicles a Catalunya després de guanyar un concurs de bicicletes públiques a Copenhaguen. Com a mal menor, l’empresa ha venut la llicència perquè una empresa danesa pugui desenvolupar el projecte basat en un dels seus dissenys. “Per nosaltres ha estat un bon negoci, però totes aquestes bicicletes es podrien haver construït aquí”, explica Eduard Sentís, soci principal de l’empresa, que va endegar l’activitat el 2003.

Edse Inventiva va dissenyar la bicicleta Urbike, que l’empresa danesa Gobike va presentar a un concurs convocat a Dinamarca per desenvolupar i explotar el sistema de bicicletes públiques de Copenhaguen. El contracte incloïa la posada en marxa de 3.500 bicicletes durant aquest 2013, amb una facturació total que ascendia a 5 milions d’euros i 7.500 més l’any que ve.

“Vam estar buscant finançament tant en bancs com a través d’inversors, però som una empresa petita i no guanyem diners perquè fem R+D”, explica Sentís. Ni tan sols el contracte per aconseguir facturar 5 milions d’euros a Copenhaguen no va convèncer cap inversor d’aportar-hi un euro.

Com a resultat, Edse Inventiva va vendre la llicència de la seva bicicleta i és Gobike qui s’ha encarregat tant de produir-la com de gestionar-la. La bicicleta que va guanyar el concurs és resultat d’anys d’investigació, apunta Eduard Sentís: “La Urbike està fabricada amb alumini i equipada amb motor elèctric, i està dissenyada per estalviar un 80% en manteniment”. L’empresa té deu treballadors, dissenyadors i enginyers.

Ara, l’empresa negocia també llicenciar la Urbike a la companyia que desenvoluparà el sistema de bicicleta pública a Miami. I també té altres projectes als Estats Units i al Canadà per a sistemes públics i a Amsterdam i a Grècia per a contractes amb empreses privades. “El 80% de les nostres vendes es fan fora, i en canvi, fabriquem més del 80% dels components a Espanya”. La divisió d’aparcament de bicicletes Modular ha desenvolupat un nou sistema que s’instal·larà a les platges de Barcelona.

El 2012, l’empresa, amb seu a Rubí, va fabricar 200 bicicletes i va facturar 270.000 euros. En fer-se públic el seu cas, l’empresa ha aconseguit atreure l’atenció del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, així com de diversos inversors privats.

17-IV-13, A. Gastesi, lavanguardia