el Ministre Wert, braç secular de la reevangelització del cardenal Rouco Varela

La Conferència Episcopal Espanyola defensa que "l'ensenyament religiós escolar està al servei de l'evangelització", per la qual cosa ha "de fer present a l'escola el saber científic, orgànic i estructurat de la fe, en igualtat acadèmica amb la resta dels altres sabers". El text “Orientacions pastorals per a la coordinació de la família, la parròquia i l'escola en la transmissió de la fe”, dirigit a pares, sacerdots, catequistas i professors de Religió, ha estat publicat avui, amb prou feines tres dies després que el Govern aprovés el projecte de llei per a reforma escolar i que el Ministeri d'Educació anunciés que, amb ella, la matèria confessional tornarà a comptar per a la nota mitjana i per a aconseguir beques, com qualsevol altra assignatura.

En el document, els bisbes defensen aquesta labor evangelitzadora de l'assignatura de Religió —"no es pot reduir a un mer tractat de religió o de ciències de la religió, com desitgen alguns"—, però també altres: la "teològica i científica del saber religiós (síntesi de la doctrina catòlica)", la "transcendent de la persona (sentit últim de la vida)", la "humanitzadora (concepció cristiana de la persona)", la "ètico-moral (principis i valors)", i la "cultural i històrica (relació fe-cultura)".

En el text, la Conferència Episcopal es queixa de "les dificultats legislatives i administratives, la indiferència i infravaloració per part de pares i alumnes, i fins al menyspreu que l'ensenyament religiós experimenta entre els coneixements científics i socials". No obstant això, amb la reforma que impulsa el ministre José Ignacio Wert, els bisbes veuran realitzades les seves insistents demandes: desapareixerà d'entre les assignatures la d'Educació per a la Ciutadania, els alumnes hauran d'estudiar obligatòriament Religió o la seva alternativa (Valors Socials i Cívics a primària i Valors Ètics a secundària) i la seva nota tornarà a comptar per a tot, fins i tot per obtenir beques o per als processos d'admissió d'alumnes. Això últim no apareix en el text del projecte de llei que en les properes setmanes es començarà a tramitar al Congrés, sinó que el Ministeri d'Educació s'ha compromès públicament a establir-ho així en els reials decrets que hauran de desenvolupar la llei.

20-V-13, J.A. Aunión, elpais

los obispos han conseguido con esta reforma (LOMCE) hacer realidad sus reclamaciones: desaparecerá completamente la materia de Educación para la Ciudadanía, será obligatorio estudiar la asignatura confesional de Religión o su alternativa (Valores Culturales y Sociales en primaria y Valores Éticos en secundaria) y, según ha confirmado hoy el ministerio, su nota volverá a contar para todo, igual que las demás. Esto no ocurría desde que se aprobó la ley educativa de 1990 (LOGSE), explica el expresidente de la Federación Española de Profesores de Religión, Rafael Ramírez.

Ahora, la Religión no tiene una materia alternativa, los centros deben ofrecerla pero cada alumno elige si la cursa o no. Su nota cuenta para pasar de curso (se repite con más de dos o tres suspensos), pero no hace media para conseguir becas ni para cualquier proceso competitivo ni de admisión de alumnos. La ley educativa que aprobó el Gobierno del PP en 2002 (LOCE) también preveía para la Religión un estatus muy similar al que establece la actual reforma, pero aquella apenas llegó a entrar en vigor porque el Gobierno socialista la paralizó al llegar al poder en 2004.

La asignatura de Religión ha estado en el centro del debate educativo desde la Transición, con fuertes polémicas siempre condicionadas por el Concordato firmado entre el Estado español y el Vaticano, que establece que se garantizará “la enseñanza de la Religión Católica como materia ordinaria y obligatoria en todos los centros docentes, sean estatales o no estatales, de cualquier orden o grado”. En ese contexto, los obispos siempre han reclamado que la materia confesional fuese evaluable y computara para la nota media así como que tuviera una asignatura alternativa fuerte, para atraer a más alumnos a la materia confesional.

“Con esta medida se intenta frenar el hecho de que cada vez menos niños optan por la Religión. Piensan que puntuando en la media podrán parar la sangría”, opina Fernando Delgado, presidente de Europa Laica. Entre el curso 2000-2001 y el 2009-2010, se registró un descenso de más de ocho puntos, según los datos del Ministerio de Educación. En primaria, se pasó, en una década, del 83,32% de matriculados en Religión al 74,19%. En secundaria, del 63,71% al 54,39%. Y del 47,68% al 41,14% en bachillerato. “La asignatura de Religión tiene que ser ofrecida en condiciones de libertad para los alumnos que la elijan, pero como una asignatura equiparable a las fundamentales”, dijo el secretario general y portavoz de la Conferencia Episcopal Española, Juan Antonio Martínez Camino en octubre.

17-V-13, J.A. Aunión, elpais

la WERTebració escolar, setena Ley d’enginyeria social infantil en 30 anys