la Rússia de Putin don ales a l’homofòbia assassina

L’aparició del cos sense vida d’un jove de 23 anys al pati d’un edifici d’habitatges a Volgograd, al sud de Rússia, feia pensar divendres passat en un crim passional. Però l’examen del lloc i la investigació han dut la policia a concloure que l’home va ser vexat, colpejat i torturat fins a la mort pel simple fet d’haver revelat que era homosexual. El cas resulta més tràgic tenint en compte que un dels presumptes assassins semblava mantenir, o haver mantingut, una relació d’amistat amb la víctima.

Andrei Gaptxenko, un dels investigadors de la policia, va explicar a l’emissora de ràdio Eco de Moscou que la víctima havia estat prenent unes cerveses amb els seus botxins a última hora de dijous, 9 de maig, quan als països exsoviètics se celebra el dia de la Victòria contra l’Alemanya nazi i el final de la Segona Guerra Mundial. La celebració va acabar en tragèdia perquè, segons ha admès un dels detinguts, el jove els va confessar que era gai.

La policia ha detingut dos sospitosos: un jove de 22 anys que va anar a l’escola amb la víctima i un home de 27 anys amb antecedents per robatori. Aquest últim va confessar el crim, segons la policia. A un tercer individu se’l tracta com a testimoni.

Després de conèixer la seva orientació sexual, els seus amics van decidir burlar-se d’ell i obligar-lo a tornar nu a casa seva. “Però una vegada que van fer això, van decidir no parar”, va apuntar Gaptxenko.

Segons la premsa local, el jove va ser sodomitzat amb ampolles de cervesa i colpejat brutalment. Després de deixar-lo inconscient, els assaltants van abandonar el lloc. Més tard, tanmateix, van decidir tornar davant la possibilitat que la víctima els acabés denunciant a la policia. Un dels agressors va agafar una roca de 20 quilos de pes amb què va colpejar-lo al cap vuit vegades, segons els detinguts. Després, pel que sembla, van intentar cremar el cadàver.

L’homofòbia està molt estesa a Rússia, potser pels antecedents històrics. Fins al 1993, l’homosexualitat era considerada un delicte, i fins al 1999, una malaltia mental. Les organitzacions que intenten defensar a Rússia els drets de gais i lesbianes es queixen que molts dels atacs contra aquest col·lectiu es tracten com afers de violència domèstica i no motivats per l’odi al col·lectiu homosexual.

Aprofitant el brutal assalt de Volgograd, el conegut activista Nikolai Alekséiev està recordant aquests dies en els mitjans de comunicació la possible aprovació pròximament d’una llei que prohibiria l’anomenada “propaganda homosexual” entre els menors d’edat. “El monstruós incident de Volgograd és fruit de la política homofòbica que es desenvolupa en aquest país”, ha dit Alekséiev.

Diverses regions russes han provocat l’enuig de les organitzacions de drets humans per aprovar lleis en les quals es prohibeix el que denominen “propaganda homosexual” dirigida als menors. Es queixen que aquesta legislació pot aplicar-se per prohibir manifestacions en defensa dels seus drets o per reprimir mostres d’afecte en públic, simplement al·legant la proximitat de nens. Un projecte de llei aprovat de forma preliminar a la Duma estatal el gener passat intenta ampliar aquesta prohibició a tot el país.

14-V-13, G. Aragonés, lavanguardia