perquè no punxa de bombolla, de 5.000 milions, del futbol professional?

Una greu crisi econòmica, financera i patrimonial llasta els resultats dels clubs i fa del tot inviable el model actual de la Lliga de Futbol Professional. Un total de 29 clubs de futbol han presentat concurs de creditors a Europa, dels quals 28 són espanyols. L’altre és el Portsmouth anglès.

I és que el futbol espanyol no deixa de ser el reflex del que passa al país. Així, la Lliga BBVA és la que s’emporta la pitjor part, amb 11 clubs en concurs de creditors (més de la meitat), seguida per vuit clubs de la Lliga Adelante. Els altres nou clubs, fins a arribar als 28, són de lligues espanyoles no professionals.

Almenys quatre clubs de Primera estan fregant la liquidació, mentre la resta sobreviu gràcies al paraigua de la llei Concursal. Un panorama poc encoratjador que obliga el futbol a reinventar-se per sobreviure. Això fa que de cara al futur es perfili una Lliga de les estrelles amb 16 equips. El Barça, l’Espanyol, el Girona i el Sabadell, se salven. Així es desprèn de l’informe sobre el futbol del professor José María Gay de Liébana presentat a la facultat de Dret d’Esade.

El conjunt dels 42 clubs que formen la Lliga BBVA i la Lliga Adelante acumula un deute de gairebé 3.600 milions d’euros, dels quals 700 corresponen a impagaments amb Hisenda. El volum de negoci del futbol professional va assolir en la temporada 2010-2011 els 1.716 milions d’euros, i el 2011-2012, els 1.718 milions.

Els comptes d’explotació dels 20 clubs que integren la Lliga BBVA reflectien durant la temporada 2010-2011 un patrimoni net de 227 milions, 120 milions menys que fa tres temporades, amb un dèficit d’explotació total de 161 milions i pèrdues ordinàries d’uns 250 milions d’euros.

Hisenda, la Seguretat Social, proveïdors, constructores, personal i, sens dubte, bancs, són els principals creditors dels clubs morosos, entre els quals destaquen principalment el Xerez, el Deportivo, el Racing, el Mallorca, el Màlaga i el Saragossa. La situació del Xerez és agònica i pot entrar en fase de liquidació en qualsevol moment. Les expectatives del Racing tampoc no conviden a l’optimisme. Els seus ingressos estan lluny de compensar les despeses. Els càntabres, a més, estan immersos en un litigi patrimonial considerable.

En la Lliga BBVA els problemes se centren en el Deportivo, el Saragossa i el Mallorca, entre d’altres. El deute del club gallec és molt complex i la llei Concursal està intentant posar ordre a una estructura comptable enrevessada des de fa anys. El Saragossa i el Mallorca, a més del pes del deute, toregen amb uns resultats esportius des de zona de descens que, si es consumessin, podria suposar a mitjà termini l’estocada definitiva. Altres clubs han trobat l’oxigen en l’aval públic de l’Administració. És el cas del Llevant, el València, l’Hércules i l’Elx gràcies als bons oficis de la Generalitat valenciana. “La mateixa Lliga de les estrelles acabarà reordenant-se perquè hi ha alguns clubs que són inviables. No tenen futur”, explica Gay de Liébana, que apunta que alguns es refundaran. I és que reordenar el deute del futbol espanyol va per a llarg. Hisenda ha tancat l’aixeta del finançament paral·lel, les televisions –principal font de finançament del futbol– no donen més de si i les operacions urbanístiques sobre actius dels clubs van de mal en pitjor. Hi cal afegir la falta de crèdit bancari i un mercat de fitxatges en crisi que, a més, es veurà limitat per les noves normes de l’LFP.

De fet els 42 clubs de Primera i Segona van presentar el 30 d’abril a l’LFP els seus pressupostos per a la pròxima temporada, amb previsió d’ingressos, despeses, inversions, vendes d’actius i situació real de tresoreria. Ara l’LFP, en funció d’aquesta informació, imposarà a cada club un límit de cost de plantilla esportiva que eviti que l’entitat entri en pèrdues. Quants clubs corren el risc de no poder fitxar aquest estiu? Reinventar el futbol implicarà dos objectius. El primer, assegurar la sostenibilitat i equitat competitiva. I després, que no s’engrandeixi la bretxa entre rics i pobres.

14-V-13, R. Balmes, lavanguardia