desajustos entre ciutadania i nacionalitat en una Espanya mononacional

La prestigiosa economista Clara Ponsatí ha explicat que no li han renovat la càtedra Príncep d’Astúries de la Fundació Endesa a la Universitat de Georgetown, a Washington, pel fet d’haver-se expressat públicament a favor del procés sobiranista català. El supervisor de la càtedra i director del Centre d’Estudis Europeus de l’esmentada universitat nord-americana, Jeff Anderson, ha fet costat a Ponsatí i ha declarat: “L’ambaixador espanyol a Washington em va deixar clar que no estava d’acord amb les opinions de la professora”. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha exigit al Govern espanyol que rectifiqui i ha advertit que aquesta decisió “contra la llibertat universitària” no passarà inadvertida als Estats Units, on “hi ha una enorme sensibilitat cap a temes de llibertat d’expressió”. Un subordinat del ministre Wert, el secretari general d’Universitats, Federico Morán, ha negat que la no-renovació tingui cap causa política i ha fet saber que l’acadèmica catalana es pot tornar a presentar a la plaça. La versió que dóna Madrid no quadra amb els procediments que fa servir la Universitat de Georgetown.

Els ianquis són molt sensibles a les caceres de bruixes, perquè ells les van patir, especialment la que va impulsar durant els anys cinquanta del segle XX el senador McCarthy, obsessionat a trobar comunistes fins a la sopa, sobretot entre els noms més destacats de la política, la cultura, l’acadèmia i Hollywood. Els soviètics eren més directes amb els seus dissidents i feien purgues, un mètode menys sofisticat, com corresponia a un sistema totalitari. A l’Espanya de Franco, hi havia “afectos” i “desafectos” al règim i també s’expulsava aquells professors de la universitat que no volien acotar el cap, de la mateixa manera que, a partir del 1939, es va impedir exercir amb normalitat a molts mestres de l’etapa republicana, perquè eren sospitosos de tots els mals.

La universitat és –ha de ser– un espai de llibertat. Òbviament. No es pot entendre de cap més manera, si més no en el que s’anomenen societats obertes, un concepte que suposo que coneixen i estimen els dirigents més il·lustrats del Govern espanyol i del PP. Com podria un governant democràtic europeu defensar avui l’aplicació de la censura ideològica a un professional de la ciència? La senyora Cospedal, aficionada als paral·lelismes històrics i l’actualització vintage del lèxic més dur, hauria d’advertir als seus correligionaris que hi ha actuacions que val més estalviar-se, perquè remeten inevitablement a etapes molt fosques de la història europea. A la Universitat de Georgetown deuen estar flipant, amb tot això. Als nord-americans una peripècia d’aquesta mena els sona a fenomen d’un altre planeta. Perquè, en realitat, ho és.

26-IV-13, F-M. Álvaro, lavanguardia

La Generalitat va denunciar ahir que el Govern espanyol no ha renovat una càtedra a la professora catalana Clara Ponsatí a la Universitat de Georgetown, a Washington, per haver expressat la seva ideologia política a favor del procés sobiranista de Catalunya en un reportatge de la cadena Al-Jazira i en un vídeo de la Fundació CatDem, de CDC. “No hi ha el més mínim dubte que és una decisió del Govern d’Espanya que s’ha fet estrictament per raons de les seves opinions polítiques”, va lamentar el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va qualificar el fet de “molt greu, perquè afecta un pilar fonamental com la llibertat d’expressió”. El conseller va reclamar a l’Executiu de Rajoy “una rectificació en tota regla”. La càtedra porta el nom del príncep d’Astúries i està finançada per Endesa, però Mas-Colell els va desvincular completament de la polèmica. “La decisió no l’ha pres ni Endesa ni el príncep d’Astúries, sinó algú que ha estat molt irresponsable”, va dir, del Ministeri d’Educació. El secretari general d’Universitats del Govern espanyol, Federico Morán, va negar l’evidència i va explicar que el conveni amb Georgetown és d’un any i es prorroga “si es donen circumstàncies excepcionals”. “Com que la Universitat de Georgetown no ens ha enviat les circumstàncies excepcionals per procedir a la continuïtat d’aquesta persona durant un any més, hem tret la convocatòria”, a la qual Morán va aclarir que Ponsatí pot tornar a presentar la seva candidatura, perquè “no està vetada”. La terna de candidats estarà llesta en el termini d’un mes o dos, quan els programes universitaris als Estats Units ja estaran tancats. La Universitat de Georgetown, que preveu que el pròxim curs la càtedra quedi deserta, va precisar que fins ara la renovació per a un segon any era la situació habitual, sense crear cap mena de problemes.

26-IV-13, lavanguardia