anul·lada la primera privatització d’una àrea bàsica sanitària

http://www.eldebat.cat/cat/notices/2013/04/anul_lada_la_primera_privatitzacio_d_una_area_basica_sanitaria_108000.php

Alfons Quintà, 18/04/2013
Ha estat anul·lada la concessió a la multinacional Eulen la gestió de l’Àrea Bàsica de Salut de L’Escala (Alt Empordà). El passat novembre i per la Generalitat havia estat atorgada provisionalment a aquella multinacional de neteja i seguretat d’origen basc.

Eulen mai no ha gestionat cap servei similar. Per tant representava un fet històric, de clara privatització. L’atenció primària és majoritàriament pública pura i també, en menor grau, concertada, junt amb alguns centres d’origen professional, les EBA (Entitats de Base Associativa). Per tant, el cas de L’Escala era un fet sense precedents.

Aquella àrea bàsica està gestionada des del seu naixement per la Fundació Salut Empordà, de caràcter institucional, centrada en l’Hospital Municipal de Figueres. Aquell pas de públic a privat trencava el model sanitari català fins ara existent. Avui tot ell està sotmès a una evident destrossa per part de la pròpia Generalitat. Si ERC aprovés els encara secrets pressupostos de la Generalitat també assumiria la coresponsabilitat del sinistre funeral.

Anul·lació decidida per l'ORACC
L’anul·lació ha estat decidida per l’OARCC (Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya), ens de la Presidència de la Generalitat, creat el juliol del 2011 i entrat en funcions el maig del 2012. Va prendre una polèmica decisió respecte a la privatització més important de la història de Catalunya, la concessió de les companyia, fins llavors pública, Aigües del Ter-Llobregat. Està sotmesa a consideració judicial. L’única cosa força segura és que tot plegat pot costar un grapat de milions a la Generalitat.

Formalment, el tema de L’Escala és menys complicat atès que Eulen no ha pres possessió de la concessió, en ser provisional. Ara bé, políticament i jurídicament la clatellada que rep la Generalitat és monumental, com ho és la pèrdua de la seriositat que li pugui quedar.

Confussió respecte els drets del personal
Fonts d’aquest diari digital afirmen que l’anul·lació ha estat deguda a la confusió creada des de la Generalitat respecte a la subrogació del personal. Els documents de la Generalitat en donen versions contradictòries. Potser per ineptitud o per allò de “si cola, cola” i més endavant Eulen ho podia tenir més fàcil desfer-se del personal. Els treballadors de la sanitat pública pura, que avui es manifesten, al migdia, poden pensar en les seves barbes, mentre miren les dels seus companys de l’àrea bàsica de L’Escala.

Aquesta, té 38 persones de plantilla. A més de l’atenció sanitària a L’Escala, són responsables de nou consultoris mèdics en pobles propers: Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Albons, Vilacolum, etc.

La concessió era per deu anys amb un cànon anual de 2,4 milions d’euros. No sembla que Eulen fes cap mal negoci, si bé sobretot representava posar un primer peu en l’esmicolament i privatització de la sanitat pública catalana. Eulen és una gran multinacional que està anant vers l’atenció domiciliària i els centres sociosanitaris. Està presidida de manera molt personal per David Álvarez, el qual està enfrontat amb quatre dels seus cinc fills, en base a discrepàncies empresarials.

Santi Vila entre dos focs

Des del primer moment, la concessió va crear moltes sospites. Van ser posades de relleu per la diputada socialista per la demarcació de Girona i exconsellera de Salut Marina Gelí.

El tema va saltar en la proximitat de les eleccions del 25-N i afectava de ple al llavors alcalde CiU de Figueres (i per tant responsable de l’ hospital concertat i institucional de Figueres) i avui conseller de Territori Santi Vila.

Fins a la sorprenent concessió a Eulen, tothom intuïa que és renovaria l’existent de sempre. No fou així. Resultava paradigmàtic, atès que, en efecte, la brutal destrossa sanitària ha deixat de ser un tema sectorial, és a dir sanitari, per dominar i determinar la política catalana. En particular, la davallada en expectativa de vot de CiU.

Va guanyar una multinacional pels pèls
Així i sorprenentment, fou per una diferència de valoració microscòpica – crec recordar de dècimes – que Eulen va ser beneficiària de la concessió.

Agafat entre dos focs, el llavors alcalde i avui conseller Santi Vila va navegar entre dues aigües. Després del 25-N i també forçat per la pressió popular, va presentar al·legacions en contra de la concessió.

Capaços de fer de tot
Sense cap ironia, perquè el tema no hi porta, es poden fer comparacions o analogies. En efecte, si Mas, Mas-Collell i Ruiz són capaços de fer un immens ridícul a la preciosa i plàcida població de L’Escala, què no poden arribar a fer quan destrossin decisivament l’ Institut Català de la Salut, privatitzin formalment l’ Hospital Clínic de Barcelona, o es vegin obligats a exposar la realitat opaca del Sant Pau?

Una possibilitat és que superin rècords quant a mostrar que són uns agosarats, uns posseïdors de fetges grans com armaris mirall, uns menyspreadors de la juridicitat més elemental i, sobretot, que van vers el seu propi harakiri polític i electoral. Els hi acompanyarà ERC?