audiència milionària a youtube per a “A mí me hablas en español” de Mel Domínguez

Es diu Mel Domínguez, té 23 anys i és la nova sensació a YouTube amb el vídeo que ha titulat “A mi em parles en espanyol”. Alguns han arribat a dir que es tracta del vídeo de l’any. Potser és exagerat, encara que és cert que està triomfant a les xarxes socials i ha estat el més vist i comentat des de divendres i durant aquest cap de setmana al web de La Vanguardia. La Mel va arribar a Catalunya fa menys de dos anys des de la seva Huelva natal, on ja era vista com una raresa per la seva afició a seguir el programa en català de sàtira esportiva Crackòvia, que emet TV3 cada dilluns.

> clica aquí o a les imatges per al video youtube 12'14'' <

Com tants d’altres, se’n va anar de la seva terra per buscar-se la vida i se sent molt ben acollida a Catalunya “on em vull quedar perquè és on, ara per ara, em donen feina”, comenta la jove. Té un videoblog (focusingsvlogs) des del qual ha saltat a la fama amb el seu últim comentari, que critica la catalanofòbia i en el qual assegura que des de petita li van ensenyar a odiar els catalans. Amb gràcia andalusa, però amb cruesa, denuncia els falsos tòpics que s’utilitzen per desqualificar els catalans a la resta d’Espanya. Parla del que ha viscut a la seva pròpia casa, on els seus pares li van inculcar aquesta animadversió cap a tot el que té a veure amb Catalunya, Ahir ja superava el milió de reproduccions a YouTube. Domínguez es declara emprenyada per aquesta catalanofòbia que es transmet a Espanya fins al punt que ella va arribar a sentir que “català era una paraula que preferia no escoltar, i si ho feia, t’entrava un sentiment repulsiu”. Fins que es va instal·lar a Barcelona i va comprovar que res del que li havien explicat no era cert.

“Són mites falsos” que tot estigui retolat només en català o que es margini els castellanoparlants, quan ella mateixa es troba que només parla en castellà fins i tot quan demana que se li adrecin en català. “Enlloc no m’han discriminat per parlar el meu idioma”, assegura.

Lamentablement, aquesta manera de pensar i d’expressar-se li està portant problemes a la seva terra, on ja l’anomenen “la catalana” i des d’on rep mostres de rebuig. Tant és així que ja té decidit que es vol quedar a Catalunya. “No se si podré tornar, tal com estan les coses després del que ha passat amb el vídeo,” m’explica. I sentencia: “Si jo fos catalana crec que seria independentista perquè ha de cansar això que t’insultin o et mirin malament allà on vagis només per haver nascut a Catalunya”.

La Mel l’ha encertat de ple. Els problemes reals són difícils de resoldre, però es poden abordar amb possibilitats d’èxit. En canvi, els conflictes inventats o falsos són encara més complicats perquè no hi ha res a solucionar. Una cosa semblant és el que passa des de fa anys amb l’inexistent embolic del català a les escoles. Que pesats!

15-IV-13, E. Sierra, lavanguardia