la Pena de Mort continua en lent però ferm retrocéso al món

L’aplicació de la pena de mort al món manté una lleugera tendència a la baixa, segons l’informe anual d’Amnistia Internacional (AI) relatiu al 2012. Les xifres absolutes són pràcticament les mateixes que el 2011, amb 682 execucions confirmades, dos més que l’any anterior, en el mateix nombre de països, vint-i-un. Tot això amb l’excepció ja habitual de la Xina, d’on no es coneixen dades “fiables”, però, segons assenyala AI, “la informació disponible indica sens dubte que du a terme més execucions que el conjunt de la resta del món”, entorn de les dues mil.

MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS Un condemnat per assassinat, a punt de ser penjat a Teheran

Feta aquesta excepció, “a moltes parts del món les execucions comencen a ser cosa del passat –afirma el secretari general d’AI, Salil Shetty–. Només un de cada deu països aplica la pena de mort”. En el cas de la Xina, l’informe esmenta, però, un anunciat Pla Nacional sobre Drets Humans que estipula algunes garanties processals quan es prevegi la condemna a la pena capital.

Les bones notícies procedeixen de l’Àfrica subsahariana, on tres països s’afegiran a l’abolició (Benín, Madagascar i Ghana) i en tres més (Burkina Faso, Sierra Leone i Malawi) no es van emetre condemnes, encara que a Gàmbia hi va haver nou execucions per primera vegada en trenta anys. Gàmbia, el Japó (set execucions), l’Índia i el Pakistan van trencar el 2012 la seva tendència positiva. El mateix que Bielorússia, que va afusellar tres acusats de terrorisme que havien confessat sota tortura. Si Bielorússia és l’únic país europeu que aplica la pena màxima, una altra república exsoviètica, Letònia, l’ha abolit. El mateix que l’estat nordamericà de Connecticut (que, a més, ha imposat una llei de control d’armes). “Encara que els Estats Units van ser l’únic país d’Amèrica en el qual hi va haver execucions el 2012 –diu l’informe–, només van tenir lloc en nou dels seus estats”. Això sí, en alguns casos es tractava de persones amb discapacitat mental.

Però res no és comparable al que passa als països del golf Pèrsic. Del total d’execucions confirmades (en molts casos s’estima que són més de les comunicades), les tres quartes parts es concentren en tres països: l’Iran, l’Iraq i l’Aràbia Saudita. S’hi pot afegir el Iemen.

A l’Iraq es van executar 129 persones el 2012 (almenys 68 el 2011), “sovint en tandes de fins a trenta-quatre en un sol dia”, diu l’informe, i la majoria per delictes de terrorisme o assassinat. “Hi ha centenars de persones amb condemnes que ja s’han ratificat i que podrien ser executades en qualsevol moment”, subratlla AI.

Però si l’Iraq i el Iemen són estats que amb prou feines emergeixen d’una situació de guerra, inestables i amb institucions disfuncionals, a l’Iran i l’Aràbia Saudita els falten atenuants. Enfrontats en el concert geoestratègic de l’Orient Mitjà, tots dos tenen en comú, però, l’aplicació de la llei islàmica, les condemnes per delictes no considerats greus internacionalment i la falta de garanties, com l’absència d’advocats, la incomunicació del reu i la condemna de persones que eren menors en el moment de cometre el delicte o el crim.

Especialment ressenyable en el cas saudita és la condemna d’estrangers, que no solen tenir intèrprets: 27 el 2012. L’Iran va acusar el país d’“acte medieval” per la condemna de tres dels seus ciutadans, violant les normes d’assistència consular. AI assenyala el cas estremidor d’un sudanès decapitat amb una espasa, com és habitual, “seguit del que a l’Aràbia Saudita es coneix com a crucifixió: el cap tallat es torna a cosir al cos, i aquest es penja d’un pal en un lloc públic”.

10-IV-13, red, lavanguardia