a la TV, concurs de misses (o de bestiar?); al carrer, la llibertat, a pit descobert, de FEMEN

> FEMEN, activisme polític a pit(s) descobert(s) <

Catorze joves tunisianes, que tenen entre 17 i 25 anys i que, almenys, fan 1,70 d’alçada, fa tres setmanes que estan tancades en un luxós hotel de Tunis, sotmeses a proves com parar la taula, ballar i maquillar-se amb l’objectiu, demà dissabte, de convertir-se en miss Tunísia 2013.

Alhora, desenes de joves europees i tunisianes, membres del grup Femen, protestaven ahir davant les ambaixades de Tunísia en una dotzena de capitals europees i americanes “amb els pits a l’aire contra l’islamisme” i el “salvatge extremisme religiós”. També exigien l’alliberament de la seva companya Amina, la primera activista tunisiana, retinguda des de fa setmanes per la seva família després d’haver publicat les seves fotos a Facebook.

Enmig d’aquestes dues realitats, grups com l’Associació Tunisiana de Dones Demòcrates lluiten perquè la nova Constitució d’inspiració islamista mantingui els drets que la dona va adquirir durant la dictadura.

D’aquestes tres lluites, la que més interès desperta a Tunísia és el concurs de bellesa. Cada dia, la televisió emet, en horari de màxima audiència, un resum de les proves del dia i els espectadors poden votar, via SMS, la seva candidata preferida.

Les participants no han desfilat en banyador perquè, segons Aïda Antar, organitzadora de l’esdeveniment, “hem d’adaptar-nos” als costums islamistes. Tot i així, han posat per als fotògrafs, han muntat coreografies i parat taules on les copes de vi havien estat substituïdes per gots per als sucs de fruites.

Demà s’escollirà la guanyadora i, per primera vegada des del 1978, aquesta jove representarà Tunísia al concurs de miss Món. El certamen se celebrarà al setembre a Jakarta, Indonèsia, el més populós dels països musulmans, on tampoc no hi haurà desfilada en banyador.

El concurs de miss Tunísia ja se celebrava els anys cinquanta. La revolució popular que el gener del 2011 va enderrocar la dictadura de Ben Ali va amenaçar de fer-lo desaparèixer, però la crisi pressiona i el Govern ha decidit que és un bon reclam turístic.

Les inversions estrangeres han caigut en picat i l’atur oficial continua rondant el 19%, tot i que el real és molt més alt. El PIB va créixer un 2,7% l’any passat, però el país està pendent d’un crèdit de 1.375 milions d’euros de l’FMI per tirar endavant. El turisme, que representa el 6,5% de l’economia, continua ensopit. Els turistes, que solien omplir els hotels de la costa, han buscat altres indrets.

Les autoritats islamistes s’esforcen per demostrar que no tenen res en contra dels biquinis i l’alcohol, sempre que no creuin els límits dels hotels, restaurants i discoteques, però, tot i així, els turistes no se’n refien. “El nostre país no està en guerra civil –assenyala Aïda Antar–, no estem sotmesos a l’integrisme, i el concurs de miss Tunísia reflecteix l’estat real de les coses”.

Encara que sigui així, l’aeroport de Tunis va estar ahir pres per les forces de seguretat per detenir un gihadista que tornava de combatre a Síria; els partidaris de Xokri Belaid, el líder esquerrà assassinat al febrer, van tornar a protestar al centre de la capital; el degà de la facultat de Lletres de la Universitat Manuba va haver de defensar-se d’haver agredit una estudiant amb nicab; i el periodista Mehdi Houas va afegir el seu nom a la cada dia més llarga llista d’amenaçats de mort pels comandos islamistes.

Sara Alwani, una jove de 19 anys, convençuda que la bellesa ha de servir per a alguna cosa, encara que sigui per transcendir el present, va guanyar diumenge passat el títol de miss Cartago, que consagra la guapa de la classe alta. La gala es va celebrar a l’Acropolium, una catedral del segle XIX, refeta sobre les ruïnes de l’antiga ciutat púnica, al barri més benestant de la perifèria tunisiana, un lloc encara aliè a l’empenta de l’ortodòxia islamista.

5-IV-13, Xavier Mas de Xaxàs, lavanguardia