al mal govern de María Dolores de Cospedal li don un Tembleque

El Govern de Castella-la Manxa, que dirigeix María Dolores de Cospedal, s’ha vist obligat a derogar l’ordre d’eliminar els serveis d’urgències sanitàries de 21 pobles (que atenien una àrea d’uns cent mil habitants). Ho va fer ahir al Butlletí Oficial de la regió, forçat per la successió de sentències del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa que decretaven la suspensió cautelar d’una mesura que va posar en peu de guerra la gran majoria de veïns afectats –molts, persones de més de 65 anys–.

La justícia i la mobilització popular han aconseguit que el Govern de Cospedal reculi i derogui un decret que va fer que diversos regidors del PP de les àrees afectades dimitissin per una mesura adoptada sense que s’hagués consultat els alcaldes dels municipis en què hi hauria tancaments.

La localitat que ha liderat la lluita ha estat la toledana Tembleque. Des de la plaça del poble, un espai típicament manxec, els gairebé 2.500 habitants del municipi no han deixat de protestar per la decisió de Cospedal i del conseller José Ignacio Echániz de tancar aquest punt d’atenció continuada, que dóna servei a aquest i altres pobles de la zona. Vídeos penjats a la xarxa protagonitzats per veïns espantats davant la decisió del Govern castellano-manxec de tancar les urgències han circulat sense parar, mentre es feien accions contínuament per impedir el tancament.

Al capdavant, l’alcalde, Jesús Fernández (PSOE), que va recórrer l’ordre d’Echániz del dia 14 de gener davant el Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa. Pocs dies després, aquest tribunal dictava ordre de suspensió cautelar de la mesura; és a dir, les urgències nocturnes haurien de continuar obertes.

Poc després van arribar més recursos, com els dels pobles de l’Alcàrria El Pobo de Dueñas i Budia. I amb les decisions dels tribunals, Cospedal, sempre acompanyada del polèmic Echániz, va decidir presentar recursos, que van ser rebutjats. Des del Govern manxec s’ha intentat per activa i per passiva que els jutges acceptessin la seva decisió, sense èxit. Ja només els quedava recórrer al Tribunal Suprem, però fonts pròximes al Govern de Cospedal van reconèixer que les possibilitats d’èxit eren mínimes, tal com estava redactada l’ordre del gener passat.

Davant aquest panorama, l’única possibilitat és la derogació de la polèmica ordre. Però per reduir l’impacte d’aquesta marxa enrere forçada, el conseller Echániz va sortir ahir a la palestra per anunciar un pla que serà “molt més ambiciós” que la reducció horària prevista en aquests centres, i que afectarà “no només els 21 PAC” previstos, “sinó els 919 municipis de la regió”. Echániz, sempre disposat a desacreditar aquells que no estan d’acord amb el que defensa (un exemple, la setmana passada es va enemistar amb totes les societats sanitàries després d’acusarles d’estar vinculades a la indústria farmacèutica per no donar suport al calendari vacunal del Ministeri de Sanitat), va criticar “la miopia” dels alcaldes que van recórrer l’ordre.

L’alcalde de Tembleque parla de la victòria del “moviment veïnal”, com també ho fan els de Villahermosa i Alamillo (Ciudad Real); Mira, Sisante i Villalba del Rey (Cuenca), o Molinicos (Albacete). Però sense abaixar la guàrdia, ja que no es fien dels plans de Cospedal.

28-III-13, C. López, lavanguardia

> el Consell d’Europa posa en evidència la cultura democràtica de María Dolores de Cospedal <