el 77% del Parlament català, a favor del "dret a decidir" de Catalunya

El 77% dels representants del Parlament de Catalunya han mostrat de nou el seu suport a exercir el dret a decidir a Catalunya a través d'una consulta pactada prèviament amb el Govern central. En la votació després del ple, el Parlament de Catalunya ha aprobat per àmplia majoria la iniciativa del PSC, que traslladà la moció de CiU al Congreso a favor d'un referèndum que compti amb el beneplàcit de l'Executiu central. Els vots de CiU, ERC, ICV i el propi PSC sumaren 104 diputats, front als diputats del PPC i Ciutadans que la rebutjaren. Els tres diputats de la CUP s'absteniren.

D'aquesta manera, la proposta de resolució del PSC obtungué el suport de més de dos terços de la cambra catalana (135 escons), el que suposa un consens més ampli del que obtingué la recent declaració soberanista, que fou aprovada per CiU, ERC i ICV-EUiA.

Aquella declaració, que assegurava que Catalunya és un subjecte polític i sobirà -que fou rebutjada pel PSC- ha estat recentment recurrida pel Govern central davant el Tribunal Constitucional.

El texte aprobat avui és quasi idèntic al que proposà CiU i votaren todos els partits catalans fa dues setmanes al Congreso, quan el PSC es desmarcà per primera vegada en 35 anys del PSOE a causa de la seva discreància sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

13-III-13, red/agcs, lavanguardia

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres una resolució, presentada pel PSC, a favor d'iniciar un "diàleg" amb el govern de l'Estat espanyol per fer possible una consulta d'autodeterminació a Catalunya. La proposta, que desenvolupa un dels punts que contenia la declaració de sobirania aprovada pel Parlament el passat 23 de gener amb el vot contrari dels socialistes, ha comptat amb el suport dels 104 diputats de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, enfront dels 27 vots de PP i Ciutadans. Els tres diputats de la CUP s'han abstingut en considerar que el text es queda curt.

Amb aquesta breu resolució aprovada ara, el Parlament insta el Govern a "iniciar un diàleg" amb l'executiu central "per tal de possibilitar la celebració d'una consulta a la ciutadania catalana per decidir sobre el seu futur". El text és el mateix que el presentat el passat 26 de febrer per CiU al Congrés, una resolució que llavors va rebre el suport també de 13 diputats del PSC, tots llevat de Carme Chacón. L'episodi va generar una tempesta política a les files socialistes, ja que la decisió del PSC -amb Pere Navarro al capdavant- implicava trencar la disciplina de vot del grup del PSOE al Congrés.

El mateix Navarro ha volgut ser l'encarregat de presentar la proposta de resolució avui al ple del Parlament. El primer secretari del PSC ha estès la mà al president de la Generalitat, Artur Mas, per ajudar-lo a convèncer l'Estat perquè permeti que se celebri a Catalunya una consulta d'autodeterminació dins del marc de la legalitat. Navarro ha emplaçat Mas a esgotar totes les vies de diàleg, fer pedagogia i parlar no només amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sinó també amb "tots i cadascun dels líders dels partits estatals", presidents autonòmics i expresidents catalans i espanyols. "Vostè ha de fer de president amb majúscules, i ens tindrà al seu costat", ha promès.

"Sóc plenament conscient de les dificultats i les reticències que aixeca el dret a decidir a Espanya. Li asseguro -ha dit Navarro adreçant-se a Mas- que de moment qui millor sap això en aquest Parlament sóc jo, per raons òbvies", ha afirmat Navarro, fent al·lusió a la pluja de retrets del PSOE cap a la seva decisió de donar suport al Congrés a la resolució favorable al dret a decidir. Navarro s'ha mostrat convençut que, "almenys amb els socialistes espanyols, la seva feina (de persuasió) ja l'he començada jo". El líder del PSC, com a demòcrata, sosté que els catalans han de poder decidir el seu futur polític, tot i que arribat el moment defensarà el no a la independència.

Suport transversal al text

Al seu torn, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha celebrat que el PSC s'hagi sumat a la majoria favorable al dret a decidir. Ha posat en valor el gest dels socialistes catalans, que espera que no sigui "aïllat" i que, "lluny d'aigualir la declaració de sobirania, el que fa és reforçar-la". "Avui ampliem la base d'una part d'aquesta declaració de sobirania", ha destacat Turull, que a més ha animat el PSC a no deixar-se "intimidar per aquells que no defensen el nostre dret a existir com a país", en al·lusió a PP i Ciutadans.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, s'ha mostrat satisfeta pel fet que "s'eixampli la majoria" que va votar el 23 de gener la declaració de sobirania al Parlament. No obstant, ja ha augurat que el diàleg amb l'Estat que demana la resolució "fracassarà, perquè a l'altra banda no hi ha ningú" disposat a parlar del dret a decidir dels catalans. Rovira ha advertit que, quan arribi el cop de porta, la voluntat dels catalans "no pot quedar supeditada a la manca de diàleg del govern espanyol".

De la seva banda, el secretari general d'ICV, Joan Herrera, ha agraït el gir del PSC: "És una gran notícia que avui eixamplem la majoria pel dret a decidir". Herrera creu que la "centralitat" del país passa avui per la defensa del dret a decidir, però ha puntualitzat que el que cal és que aquest procés sobiranista el lideri i protagonitzi la pròpia societat catalana i el Parlament.

Per part de la CUP, Quim Arrufat ha celebrat el pas fet pel PSC, però ha titllat de "naïf" la proposta de resolució presentada, perquè el diàleg amb l'Estat no té recorregut i només permet a l'Estat guanyar temps per seguir "emmerdant" la política catalana. Per això, ha defensat la "ruptura i desobediència democràtica".

El front del no posa el crit al cel

Des de l'altre costat de la trinxera política, el diputat del PP Santi Rodríguez ha acusat el PSC de prestar-se a ser "el tonto útil de CiU", presentant una resolució que "dóna oxigen a les tesis separatistes". Segons Rodríguez, el que intenta el Govern "no és diàleg sinó imposició" d'una consulta d'autodeterminació. A més, ha instat Navarro a "convèncer" Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba abans que el PP sobre el dret a decidir.

Albert Rivera, des de Ciutadans, ha acusat el PSC d'actuar de "cavall de Troia" de l'independentisme, fent la "feina bruta" amb la resolució d'aquest dimecres, i ha assegurat que els socialistes catalans "ja no són necessaris" perquè han deixat de representar "una opció progressista" defensora de la legalitat constitucional espanyola.

13-III-13, R. Mateos, ara