metademocràtica destitució del Fiscal General de Catalunya per part del Fiscal General del Estado

> entrevista al Fiscal General de Cataluña, Martín Rodríguez Sol <

El fiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, va presentar ahir la dimissió al fiscal general de l’Estat, Eduardo TorresDulce, que havia iniciat un expedient contra ell per proposar-ne la destitució al Govern central. La renúncia de Rodríguez Sol evita els tràmits excepcionals iniciats el dilluns mateix en obrir-se el procés de remoció del fiscal de Catalunya, que hauria estat apartat del càrrec per l’Executiu un cop el fiscal general conclogués l’expedient i elevés la petició formal per destituir-lo.

La decisió del relleu de Rodríguez Sol ja estava presa. De fet, va ser convocat ahir d’urgència per complir el tràmit que fos escoltat abans que la proposta de la seva destitució se sotmetés al parer no vinculant del Consell Fiscal. Martín Rodríguez Sol havia de donar explicacions sobre les seves recents declaracions al fiscal en cap del servei d’inspecció de la Fiscalia General, Alfonso Aya.

Això és el que estava previst, però al final el mateix Eduardo Torres-Dulce va participar a la reunió entre el cap de la inspecció i el fiscal de Catalunya. En el curs d’aquesta trobada a tres, Rodríguez Sol va preferir anar al gra i va posar el seu càrrec a disposició del fiscal general, la qual cosa feia ja d’entrada innecessaris tots els tràmits imprescindibles per destituir-lo. Pel Govern i per la Fiscalia de l’Estat era un alleujament.

La decisió de Rodríguez Sol els treu pressió davant una destitució molt criticada per la major part de les forces polítiques catalanes i per tota classe de col·lectius jurídics que estimaven que el fiscal de Catalunya s’havia limitat a fer ús de la seva llibertat d’expressió en proposar en les seves declaracions que s’analitzessin les possibles alternatives per consultar la voluntat del poble català...

Abans que dimitís, l’Executiu havia deixat clar que no hi havia marxa enrere. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir durant la seva visita a Berlín que “aquest Govern no s’immiscirà en la tasca de la Fiscalia i si el fiscal general de l’Estat considera que aquest càrrec ha perdut la seva confiança, perquè la Fiscalia ho és de l’Estat i la Constitució li atribueix la defensa de la legalitat, doncs lògicament pren la decisió corresponent”.

La dimissió de Rodríguez Sol va permetre que fos immediatament desconvocat el Consell Fiscal, que s’havia de reunir demà per analitzar la situació i pronunciar-se sobre la destitució, a títol consultiu. El ràpid tancament de la fase aguda de la crisi no oculta, tanmateix, la greu preocupació del Govern central pel procés polític obert a Catalunya. A això va respondre la decisió de destituir Rodríguez Sol. El Govern i la Fiscalia General no descarten que els propers mesos la Fiscalia de Catalunya hagi d’intervenir amb mesures legals coercitives si els hipotètics pronunciaments del Tribunal Constitucional contra la declaració sobiranista del Parlament i, en el seu cas, contra l’eventual convocatòria d’una consulta no són suficients per frenar l’esmentat procés. La Fiscalia General, i amb ella el propi Govern, volen que al capdavant de la Fiscalia de Catalunya hi hagi un fiscal superior que no tingui motius de discrepància amb les instruccions que pugui rebre en cada circumstància.

En el cas de Rodríguez Sol aquestes discrepàncies s’havien produït ja. El fiscal superior de Catalunya no només estava a punt de ser destituït per les seves declaracions sobre alternatives possibles per a la consulta popular, sinó per altres desacords anteriors, començant per l’actuació durant la campanya catalana, en obrir diligències sobre els esborranys policials fantasma que acusaven el president Mas i el seu antecessor Jordi Pujol de tenir comptes a Suïssa. La Fiscalia General no volia que hi hagués cap interferència a la campanya. Posteriorment, tampoc no es va estimar convenient que Rodríguez Sol participés en les reunions per analitzar possibles mesures contra la corrupció junt amb altres representants institucionals.

És probable, en tot cas, que el fiscal general hagi d’explicar els motius d’aquesta crisi en una compareixença parlamentària. Diversos grups de l’oposició van manifestar ahir la seva voluntat de sol·licitar-la. En les associacions judicials només les de tipus conservador van demanar prudència davant l’anunciada destitució, fins a conèixer a fons els motius del fiscal general. Així es va expressar l’Associació de Fiscals, de la qual procedeix Martínez Sol. L’esquerra judicial i fiscal, en canvi, va carregar contra Gallardón i Torres-Dulce, estimant la destitució una mesura “desproporcionada”.

6-III-13, J.M. Brunet, lavanguardia