la política catalana, un sainet ridícul (remember Tarradellas)

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va confirmar ahir que el 7 de juliol del 2010 es va reunir amb Victoria Álvarez Martín, exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, en un conegut restaurant del carrer Aribau de Barcelona. Una conversa que Sánchez-Camacho va conèixer que havia estat gravada de forma il·legal, amb uns micròfons situats sota la taula d’un dels reservats del local, després que “fa uns mesos” un mitjà de comunicació es posés en contacte amb ella per explicar-li que havia estat objecte d’una operació d’espionatge. El PSC va negar ahir rotundament haver organitzat l’operació d’espionatge.

“No ens consta que el partit hagi tingut cap relació contractual amb aquesta empresa, el PSC ni utilitza ni ha utilitzat mètodes il·legals per fer política”, va declarar el portaveu del partit, Jaume Collboni, que va anunciar que, malgrat estar segur de la seva actuació, el PSC obrirà una investigació interna.

En una multitudinària roda de premsa que va atapeir la seu dels populars, Sánchez-Camacho va voler desvincular aquesta “conversa privada” amb Álvarez Martín tant de les investigacions policials sobre possibles comptes de Pujol Ferrusola a l’estranger com de la denúncia que el passat 13 de desembre Álvarez Martín va fer davant la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) sobre el presumpte trasllat de bosses amb bitllets de 500 euros a Andorra per part del primogènit de la família Pujol. Una denúncia que va ratificar davant el jutge de l’Audiència Nacional Pablo Ruz, el 17 de gener passat.

Sánchez-Camacho va assenyalar que quan es va produir la cita al cèntric restaurant no ocupava encara un escó en el Parlament, ja que en aquell moment era senadora, i que els socialistes presidien el Govern d’Espanya, amb José Luis Rodríguez Zapatero, i la Generalitat, amb José Montilla i els seus socis d’ERC i ICV.

“Si s’ha produït espionatge polític estem davant un fet molt greu, no sé si m’han espiat més”, va dir Sánchez-Camacho. En aquest sentit, va anunciar que emprendrà accions legals contra “els que van realitzar l’enregistrament i els que el van encarregar”.

La líder del PP va assegurar que desconeix l’autoria dels fets que ahir el diari El Mundo atribuïa a l’agència de detectius Método 3, contractada pel PSC. L’agència de detectius, consultada per La Vanguardia, no va voler “ni confirmar ni desmentir” que va ser contractada per realitzar aquest espionatge en concret, encara que consta que l’esmentada agència ha treballat en diverses ocasions contractada per partits polítics.

D’altra banda, fonts del gremi dels detectius asseguren que una investigació d’aquestes característiques ha de comptar necessàriament amb la col·laboració d’un dels interlocutors.

Sánchez-Camacho va dir “no recordar bé” una conversa plena de “vaguetats i informació dispersa” i que, en tot cas, hauria de ser l’afectada qui prengués la decisió d’acudir davant la justícia, com finalment així va fer Álvarez Martín dos anys després. “Jo no puc denunciar per tercers”, es va justificar Sánchez-Camacho davant les acusacions que podria haver ocultat un possible cas de corrupció per estratègia política i tenir una basa en les negociacions amb CiU.

En les seves explicacions dels fets, Alicia Sánchez-Camacho va dir que havia acceptat reunir-se amb Álvarez Martín, que va militar en les joventuts del Partit Popular entre el 1992 i el 1993, després que un alt dirigent del partit se la recomanés pel “brillant currículum professional al sector de les telecomunicacions i les ganes de treballar en el partit”. Sánchez-Camacho no va voler confirmar si el dirigent popular que li havia recomanat Álvarez Martín era, tal com ha sortit publicat, Jorge Moragas, actual cap de gabinet de Mariano Rajoy i que manté una relació d’amistat amb l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola des de la seva època escolar. Contactat per aquest diari, Moragas va respondre: “No tinc res a dir”.

La polèmica va generar la reacció de la resta de partits catalans. El portaveu de CiU, Jordi Turull, va demanar a socialistes i populars que donin explicacions i va considerar que no “és normal que en un Estat de dret s’escolti persones sense mandat judicial ni que s’actuï de forma paral·lela a la policia”.

La portaveu d’ERC, Anna Simó, va demanar a la Fiscalia que investigui si PP i PSC han ocultat durant gairebé tres anys indicis de corrupció o d’un delicte fiscal presumptament comès per Jordi Pujol Ferrusola, i també si els socialistes espiaven CDC. Simó va considerar “molt preocupant” la possibilitat que els dos partits “disposessin des de l’any 2010 d’informació que havien d’haver posat en mans de la justícia”.

En termes semblants es van pronunciar la portaveu d’ICV, Dolors Camats, i el líder de C’s, Albert Rivera.

12-II-13, red, lavanguardia