el nacionalortodoxisme de Putin agreuja la persecució de la homosexualitat

Els diputats de la Duma han entrat d’un temps ençà en una intricada espiral de patriotisme i moralitat que els porta a prohibir tot el que no els agrada. Fa un mes van prohibir adoptar nens als ciutadans nord-americans. Ahir li va tocar el torn a la promoció de l’homosexualitat entre els menors d’edat. S’espera una llei perquè els periodistes amb passaport estranger no cobrin més que els russos, i una altra perquè els mitjans de comunicació no publiquin paraulotes.

Al costat de l’edifici de la Duma, un grup d’activistes cristians ortodoxos va atacar amb ous les diverses desenes d’activistes pro drets de gais i lesbianes que s’havien reunit per protestar per la nova llei. La policia va detenir unes vint persones mentre s’aprovava la llei per gairebé unanimitat. Amb 388 vots a favor, un en contra i una abstenció, la Cambra Baixa del Parlament rus va prohibir en primera lectura la celebració d’esdeveniments públics, així com la distribució d’informació sobre lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals entre els menors d’edat.

Perquè la llei entri en vigor es necessiten dues votacions més i la posterior firma del president de Rússia, Vladímir Putin. El text introdueix multes de 124 euros per a individus i de 12.500 per a institucions i empreses.

La lletra de la llei diu que s’intenta protegir els menors, perquè no poden analitzar la informació d’una forma crítica. Els detractors argumenten que la llei és innecessària. Mikhaïl Fedótov, que presideix el Consell de Drets Humans adjunt al president, ha recordat que “l’homosexualitat no és un crim”. L’homosexualitat va ser despenalitzada a Rússia el 1993, després de la dissolució de la Unió Soviètica. Els activistes dels drets dels gais creuen que s’està fent un pas enrere.

Aquesta nova llei, avalada fervorosament per l’Església ortodoxa russa, forma part de la capa de tradicionalisme amb què s’està protegint el poder a Rússia i que va viure un moment àlgid l’any passat, quan el cas de les rockeres feministes Pussy Riot es va convertir en el principal tema d’actualitat.

El projecte de llei és una iniciativa impulsada pel Parlament de Novossibirsk. Altres regions ja han introduït lleis contra “la propaganda de l’homosexualitat entre menors”. Va començar Riazan, que ho va fer el 2006. El 2011 s’hi van afegir Arkhànguelsk, Kostromà i Sant Petersburg.

Importants figures públiques i l’Església ortodoxa russa han donat suport a la nova norma. L’homofòbia és un sentiment molt estès a la societat russa, una de les més hostils amb les minories sexuals. Segons diverses enquestes realitzades l’any passat pel Centre Levada, gairebé dos terços dels russos consideren que l’homosexualitat és “moralment inacceptable” i que “cal condemnarla”. Gairebé la meitat es mostra en contra de les manifestacions gais o del matrimoni entre persones del mateix sexe.

26-I-13, G. Aragonés, lavanguardia