el PSC, entre el divorci (del PSOE) i la fractura

Una quarta part del grup parlamentari es nega a votar contra la declaració de sobirania, i rep una allau de suports, des de Raimon Obiols a Maria Badia, passant per Jordi Martí. Onze alcaldes surten en defensa dels crítics. Joaquim Nadal abandona el consell nacional.

Crisi oberta al PSC, que s'ha encès en una crisi sense precedents. El gir espanyolista que ha fet la direcció del partit ha provocat que una quarta part del grup parlamentari aquesta tarda es negués a votar contra la declaració de sobirania. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros; l'exalcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena; l'exconsellera Marina Geli; l'exportaveu Rocío Martínez Sampere i la dirigent del PSC de Tarragona Núria Ventura han acordat pel seu compte no participar en la votació, amb la qual cosa el front del No ha quedat afeblit. Mai s'havia vist una situació similar a les files socialistes.

L'actitud de l'aparell del PSC a l'aliniar-se amb el PP i Ciutadans contra el dret a decidir i la sobirania ha provocat un autèntic terratrèmol al partit, del qual no se'n coneixen encara les conseqüències. Si bé la decisió és ben acceptada pel PSC del Baix Llobregat i del cinturó, a les altres comarques el malestar dels militants és majúscul. El fins fa poc president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha anunciat aquest vespre que abandona el consell nacional socialista. I la direcció ha fet cas omís a les federacions del Vallès Oriental i de Girona que demanaven votar a favor de la declaració de sobirania.

Reacció fulminant

Tot just després de finalitzar la votació els cinc diputats que s'han negat a votar contra la declaració de CiU, ERC i ICV han començat a rebre una autèntica allau de suports de dirigents territorials, en una declaració de suport pràcticament improvisada a la qual ha tingut accés El Singular. El PSC s'ha encès al territori. Entre els firmants hi ha, a més del mateix Nadal, el president del grup socialista a Barcelona, Jordi Martí; l'exprimer secretari Raimon Obiols, passant per l'eurodiputada Maria Badia, l'exalcalde de Reus Lluís Miquel Pérez, l'exconsellera Montserrat Tura, i dirigents com Laia Bonet, Pia Bosch, Pere Albó, Xavier Amores, Jaume Bellmunt, Toni Comín, Magda Casamitjana, Antoni Dalmau, Jordi del Rio, Pere Oriol Costa, Carles Ferreira, Daniel Font, Jordi Font, Jordina Freixanet, Francesc Guisset, Jordi Homs, Fabià Mohedano, Manel Nadal, Sílvia Panique, entre d'altres.

Onze alcaldes

A més també subscriuen el manifest alcaldes com Pasqual Izquierdo, d’Almenar, Rosa Maria Caselles, de Benavent de Segrià, Enric Colom, de Torreserona, Marina Forcada, d’Alcarràs, Rosa Caselles, de Benavent de Segrià, així com Alexandra Quadrat, alcaldessa d’Alcoletge, Josep Ramon Branzuela, alcalde de Torres de Segre, Joan Simó, alcalde d’Arbeca Carles, alcalde de La Granadella, Jordi Segura, alcalde d'El Soleràs, Benjamí Bosch, alcalde de Puigverd de Lleida. A més d'ells hi ha nombrosos regidors.que s'estan apuntant en suport als crítics.

Dimissió a l'Ebre
El tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Deltebre i secretari de Comunicació de la Federació socialista, Joan Alginet, ha anunciat amb un tuit la dimissió dels càrrecs orgànics del partit i la presentació de la seva baixa com a militant en els pròxims dies. Alginet, que durant els últims mesos s'ha destacat per defensar públicament el dret a decidir del poble català, ha mostrat així el seu disgust amb el sentit de vot que han expressat la major part dels diputats socialistes al Parlament. I aquesta nit el PSC d'Igualada també ha expressat la seva posició favorable a la declaració de sobirania.


23-I-13, Lluís Bou, elsingulardigital

Los cinco diputados autonómicos del PSC que han desobedecido a la dirección y han evitado oponerse a la declaración secesionista promovida por CiU, ERC e ICV-EUiA insisten en que “no podíamos votar en contra del derecho a decidir”.

Miércoles, 23 de enero de 2013 | 20:15, vozbcn

Joan Ignasi Elena, Marina Geli, Àngel Ros, Núria Ventura y Rocío Martínez-Sampere atienden a los medios poco después de romper la disciplina de partido en la votación sobre la declaración secesionista presentada por CiU, ERC e ICV-EUiA en el Parlamento autonómico (foto: LVdB).

Los cinco diputados autonómicos del PSC que han roto la disciplina de partido y han decidido no votar en contra de la declaración secesionista presentada por CiU, ERC e ICV-EUiA, pese a que esa era la posición oficial de la formación, han realizado una rueda de prensa conjunta en los pasillos del Parlamento autonómico nada más finalizar la votación para explicar su posición.

Joan Ignasi Elena, Marina Geli, Àngel Ros, Núria Ventura y Rocío Martínez-Sampere han justificado su actitud señalando que “no podíamos votar en contra del derecho a decidir”. El alcalde de Lérida, Àngel Ros, ha recordado que el PSC lleva en su programa electoral la defensa del “derecho a decidir” y ha confesado que, junto a sus compañeros discrepantes, ha hecho “todo lo posible” para que su partido votase a favor de la propuesta secesionista de CiU, ERC e ICV-EUiA.

“Hoy empezamos un proceso que ha de ser muy respetuoso, y todo el mundo ha de trabajar con mucha generosidad. Creemos que el derecho a decidir es un punto de encuentro, sobre todo, de las fuerzas políticas progresistas, que han de trabajar necesariamente para generar una alternativa en este país [por Cataluña]“, ha indicado el ex alcalde de Vilanova Joan Ignasi Elena.

La ex consejera de Salud Marina Geli ha señalado que “el PSC es un partido de bases muy plurales; es el partido que durante 30 años ha contribuido a la cohesión nacional y social, y lo ha de seguir siendo; no es un voto de ruptura del PSC, al contrario, es la expresión del pluralismo de nuestras propias bases”.


Comunicado conjunto: ‘No podemos votar no’

Los cinco parlamentarios autonómicos también han hecho público un comunicado conjunto en el que reivindican la existencia de ‘un sentimiento mayoritario de necesidad de revisar a fondo el encaje de Cataluña y España‘. ‘Entendemos la disciplina de voto y siempre la hemos respetado, pero no podemos emitir hoy un voto negativo, por coherencia. No para fracturar, sino para sumar’, continúan.

Y añaden: ‘Nosotros defendimos en todo momento agotar la negociación. Al no ser posible un sí crítico [a la declaración secesionista] defendiendo nuestra posición pero dejando claro que el PSC es aliado sensato, no obstáculo; al no poder convencer a la dirección, respetando los argumentos de cada uno, propusimos la libertad de voto, y al no ser consensuada, nos reafirmamos: no podemos votar no’.

Apoyo a los diputados autonómicos insubordinados

Nada más producirse la votación, un grupo de miembros destacados del partido han mostrado su apoyo a la decisión de los cinco diputados autonómicos rebeldes. Entre ellos, destacan los nombres de Joaquim Nadal, Montserrat Tura, Raimon Obiols, Maria Badia, Daniel Font, Jordi Font, Toni Comín, Pia Bosch, Laia Bonet, Jordi Martí, Manel Nadal, Antoni Dalmau y Jordi del Río.

La ex consejera Tura carga contra Navarro por oponerse a la declaración secesionista promovida por CiU, ERC e ICV-EUiA (imagen: Twitter).

Desde su cuenta de Twitter, Tura ha indicado que ella habría apoyado la declaración rupturista. ‘Mi posición no coincidirá nunca con el PP y C’s. [...] Hoy es un día de una tristeza insoportable para los que, como yo, el proyecto del socialismo catalán nos ha acompañado toda la vida. [...] Nunca un primer secretario del PSC había roto tantos puentes construidos para integrar el pensamiento progresista y catalanista como Pere Navarro en un año’, ha añadido.

Joaquim Nadal, vía Twitter, también ha cargado contra la decisión del PSC de votar no al texto secesionista. ‘Nunca me había sentido tan lejos del partido que he intentado representar durante 33 años. [Es un] error táctico, estratégico, ideológico y político. [...] Creo que votar no y coincidir en eso con PP y C’s va contra los más elementales principios socialistas y contra los valores fundacionales del PSC’.

Lucena se declara “triste” y “disgustado”

El portavoz del PSC en el Parlamento autonómico, Maurici Lucena, ha señalado que está “muy triste” y “disgustado” por la indisciplina de los cinco diputados autonómicos citados. Para el dirigente socialista, lo ocurrido “es una prueba más de la tensión que este tema [la deriva secesionista planteada por CiU y ERC] está produciendo”.

Lucena, que ha reconocido que se trata de una ruptura de la disciplina del partido en toda regla, ha anunciado que la Ejecutiva del PSC y el grupo parlamentario estudiarán lo ocurrido, pero ha declinado hacer valoraciones respecto a posibles medidas disciplinarias “por respeto a los órganos que lo debatirán”. “Me gustaría que fuera más bajo” el porcentaje de diputados autonómicos que han desobedecido la posición oficial, se ha limitado a indicar.

-----------

El PSC continua donant senyals de fractura interna. Ahir a la tarda sis dels set diputats de la Diputació de Girona van votar a favor d’una moció, presentada pels grups de CiU i ERC, a favor de la declaració de sobirania aprovada la setmana passada al Parlament. El líder del PSC a Girona, Juli Fernández, havia aprovat dilluns en la reunió de direcció la llibertat de vot per als dirigents socialistes. Acollint-se a aquesta decisió, que buscava evitar un nou acte de rebel·lia com el protagonitzat la setmana passada a la Cambra catalana per cinc diputats, es van sumar a la declaració sobiranista la portaveu del PSC a l’Ajuntament de Girona, Pia Bosch; l’alcaldessa de Palamós, María Teresa Ferrés; l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys; el vicealcalde de Riudarenes, Jordi Gironès; l’alcalde de l’Escala, Estanis Puig, i el vicealcalde de Sant Feliu de Guíxols, Pere Albó. Aquest ambient de divisió interna va portar ahir al primer secretari del PSC, Pere Navarro, a reconèixer que tant el seu partit com CiU corren el risc de trencar-se pel debat sobiranista.

30-I-13, lavanguardia