tots els comptes dels partits han d’estar en accés lliure per a qualsevol contribuent (ara!)

Tots els números dels partits polítics haurien d’estar a mà de qualsevol ciutadà, a l’abast d’un clic. Tanmateix, se sap poca cosa o gairebé res dels comptes anuals actualitzats de les formacions polítiques sobre les quals s’assenta bona part de la democràcia espanyola.

I no és perquè la legislació s’hagi quedat antiquada. Al contrari. La llei de Finançament dels Partits Polítics, la que va eliminar les donacions anònimes i va taxar en 100.000 euros anuals les donacions nominals, és de l’any 2007. En ella s’establia l’esperit de transparència que la ciutadania reclama avui: publicació anual dels comptes “preferentment” al web dels partits, amb els ingressos, les despeses, els crèdits concedits amb el nom del banc creditor i les condonacions de deutes per part d’entitats financeres. Tot això de manera que l’accés sigui senzill i gratuït.

Però als webs dels partits amb poder institucional no hi ha ni rastre dels comptes anuals de les formacions polítiques. La llei estableix que l’obligació només existeix una vegada que els números han estat fiscalitzats pel Tribunal de Comptes, però als webs dels partits no hi ha ni una sola dada ni dels comptes fiscalitzats ni tampoc dels que s’han de fiscalitzar; ni una dada de les finances ni de qui són els donants.

L’única font d’informació veraç sobre la comptabilitat dels partits és, per tant, el Tribunal de Comptes, que cada any fiscalitza la despesa dels processos electorals i el tancament comptable de tots els partits. L’únic problema, i greu, és que, encara que l’esmentada llei dóna al tribunal un termini de sis mesos per emetre’n l’informe fiscalitzador, el març de l’any passat va donar el vistiplau als comptes de l’any... 2007. El document està disponible al web del mateix Tribunal de Comptes, de la mateixa manera que els dels anys anteriors, però en ells no s’esmenta amb quins bancs tenen deutes els partits, ni quins d’aquests deutes els van ser condonats ni per quina entitat. Res tampoc no se sap sobre els donants o les quantitats que sí que es van identificar.

L’últim informe ofereix a grans trets la imatge d’uns grans partits sobreendeutats als quals “se’ls va passar” durant uns mesos que des de juny del 2007 estaven prohibides les donacions anònimes.

22-I-13, L. Izquierdo, lavanguardia

> DOSSIER per un finançament transparent dels partits <

(navarraconfidencial.com)