18-I-13

¡Salutacions i molts Tashi Deleks el 2013!

Fins ara no us havia pogut felicitar personalment el nou any a causa dels meus compromisos.

Com sabeu, la situació dins del Tibet no està millorant, però el Govern Tibetà a l'Exili i tots els tibetans continuem treballant amb molt ànim i esperança. Malgrat això, aquest dissabte 12 de gener vam lamentar una altra immolació, la primera del 2013. El jove es deia Tseba i tenia 19 anys d'edat. (Vegeu: La primera inmolación de 2013 en el Tíbet eleva a 96 los muertos desde 2009). Tant de bo el Govern de la Xina obri una mica la seva visió i iniciï un canvi positiu en relació al poble del Tibet i la comunitat internacional no permeti que s'ignorin aquests actes desesperats demanant llibertat.


La bona notícia és que Sa Santedat el Dalai Lama segueix el seu treball incansable per la pau, amb bona salut i esperit molt jove. Ha acabat els seus ensenyaments a Sarnath i aquests dies es troba al Monestir de Drepung, al sud de l'Índia, on estarà fins al 22 de de gener dirigint el "XXVI Mind and Life: Ment, Cervell i Matèria - Converses crítiques entre pensament budista i Ciència".

Hi participen vint dels científics i filòsofs més importants del món, a més d'erudits tibetans que, conjuntament amb el Dalai Lama, analitzen la naturalesa de la ment des de l'òptica dels últims avenços de la ciència i els mètodes filosòfics clàssics del budisme. Si us interessa, podeu seguir les xerrades que es transmeten per webcast des del web de Sa Santedat en aquest enllaç i al youtube.

Per recomanació de Sa Santedat el Dalai Lama, des de la Fundació Casa del Tibet portem fa anys projectes d'ajuda i solidaritat amb els campaments de refugiats tibetans de Miao i Tezu, al nord-est de l'Índia. Uns dels campaments més pobres del país. Per aquesta raó avui, divendres 18 de gener, quan rebeu aquest escrit estaré volant cap a Delhi per després anar a Miao-Choepelling a la cerimònia d'inauguració del Temple recentment restaurat amb la nostra ajuda.

 

Temple a Miao-Choephelling abans...
... i ara, després de la restauració.
Gompa que s'està restaurant.

Per aquesta raó també, la propera Puja de Lluna Plena del dissabte 26 gener a les 18h la dirigiré per skype i la podreu seguir, com en anteriors ocasions, des de la pantalla de la nostra Gompa. No es podrà veure des de casa perquè no és una connexió webcast.

A la Fundació Casa del Tibet estem acabant de tancar la programació per oferir-vos el millor dins de les nostres possibilitats. El passat dimarts 15 de gener, Ani Choying Drolma va oferir un bonic concert, amb molt èxit. Vegeu les notícies a BTV  i a La Vanguardia.

Tindrem activitats interessants en les properes setmanes. El dijous 31 de gener a les 20h es farà la presentació oficial del "Manifest per una Economia Budista", realitzat per un grup de treball de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes representat per Idili Lizcano (Lama Djampa Gyatso), Valentí Núñez, Miquel Vidal i Raul Martinez. (Més informació aquí)

El dimarts 5 de febrer a les 20h, la religiosa cristiana i mestra zen Berta Meneses donarà una conferència sobre el "Diàleg creatiu entre Budisme i cristianisme". (Vegeu més detalls aquí)

El dissabte 9 de febrer a les 21h celebrarem el nostre "Cap d'Any Tibetà", per rebre el LOSAR - Any Nou Tibetà 2140 (Serp Femenina d'Aigua) i ho farem amb un Sopar Benèfic. El que es recapti es destinarà a un projecte que detallarem més endavant.


 

Segons el calendari tibetà, la Lluna Nova del mes 12 normalment coincideix amb febrer, indicant el final d'un cicle i l'inici d'un altre. Els tibetans tenim el costum de netejar els habitatges i els seus voltants, pintar les cases i cremar les coses velles com a símbol de purificació. Semblant al que es fa aquí per Sant Joan. A la nit es reuneix tota la família i els amics per un sopar en què se sol fer una sopa especial anomenada "Guthuk".

Oferirem aquesta sopa al nostre Sopar Benèfic, a més d'altres plats típics tibetans. Per als qui no conegueu el seu significat, a la sopa "Guthuk" se li afegeixen unes boles de massa bullida farcides amb nou símbols diferents que prediuen la fortuna de cada persona per a l'any que comença: sucre, carbó, llana, fusta, gra, paper, pedra, all i cotó. Per descomptat aquestes boles no es mengen, no són "momos", però cada persona rep una amb la sopa i en finalitzar el sopar l'obre per veure què li ha tocat.

Cada element té el seu significat: la llana, per exemple, vol dir bon cor mentre que el carbó representa la mesquinesa. Encara que hi ha qui es portin molt seriosament les prediccions, aquesta tradició té l'objectiu, sobretot, de confraternitzar i compartir de manera divertida aquest moment de l'any. Més o menys com es fa aquí amb el Tortell de Reis.

El dilluns 11 de febrer és el primer dia del Llosar. Aquest any tampoc ho celebrarem amb festa, en respecte a tots els tibetans que estan patint dins el Tibet, però us convidem a les cerimònies que farem al matí, entre les 11h i les 12h, i per la tarda, entre les 20h i les 21h.

Després, com també és tradicional, oferirem arròs dolç, tchai i kabses a tots els assistents.

Podeu informar-vos de les altres activitats al nostre web.

A l'espera de poder veure-us al meu retorn de l'Índia, us dedico els meus millors desitjos,

Thubten Wangchen