incomprensible gestió governamental de la Justícia

El David és un jove d’un barri obrer de Vigo que va caure en la droga als vuitanta, quan tenia 16 anys. Fa deu anys que està en rehabilitació i tres que està desintoxicat. Però una recaiguda, típica en aquests llargs processos, traficant amb mig gram de cavall –el valor del qual no arriba als 100 euros–, li ha significat set anys de pena. Al desembre va ingressar a la presó, malgrat que treballa en organitzacions de lluita contra la droga, ajuda altres toxicòmans a deixar-la i, a més, és el suport del seu pare cec. Més de 145.000 persones han demanat l’indult, a més d’una gran quantitat d’entitats socials i fins i tot el Celta de Vigo, del qual és soci. Però ni el Celta, ni el pare cec, ni el poc pes del delicte, ni el fet d’haver deixat la droga i ajudar que d’altres la deixin, ha impedit que el Govern central li denegués la mesura de gràcia, i ara el David està al pitjor lloc del món per consolidar la seva rehabilitació: una presó.

Alhora, el Govern espanyol ha indultat Ramón Jorge Ríos Salgado, un conductor que el 2003 va conduir el seu cotxe per l’autopista en contra direcció i a gran velocitat, sense intentar avisar els altres conductors. Finalment va xocar amb un altre cotxe en què viatjava una parella: ella va resultar ferida i el nòvio va morir a l’acte. L’Audiència de València el va condemnar a 13 anys de presó per un delicte de conducció amb greu menyspreu per la vida dels altres. Ara Gallardón li commuta la pena per dos anys de multa, sis euros al dia, que deu ser el preu que val la vida del noi mort. Sincerament, m’escandalitza que un jove que ha aconseguit deixar l’infern de la droga i dedica la seva vida que d’altres ho aconsegueixin, vagi a la presó, i un tipus que va jugar amb la mort en una carretera i va matar un ésser humà, se’n surti de franc. Em poden dir quina és la vara de mesurar?, perquè això, senyors, fa pudor.

16-I-13, Pilar Rahola, lavanguardia

La decisió del Govern espanyol d’indultar un conductor kamikaze condemnat a 13 anys de presó, per haver causat la mort d’un altre conductor a València l’any 2003, va provocar ahir una dura reacció de l’Associació Estatal de Víctimes d’Accidents (DIA). El president, Francisco Canes, va alertar que “aquest tipus d’indults es produeixen periòdicament, cosa que dóna un missatge erroni a la societat”. Aquest indult, publicat el 5 de gener al Butlletí Oficial de l’Estat, no és l’únic del 2013. El Ministeri de Justícia ja n’ha publicat 16 aquest any.

El conductor kamikaze, Ramón Jorge Ríos Salgado, circulava amb el cotxe per l’autopista A-7 contra direcció mentre s’escapava d’un xoc amb un altre vehicle. Moments després va xocar amb un segon cotxe en què viatjava una parella, a l’altura de Torrent, València. Com a conseqüència de l’impacte, ell va morir i ella en va resultar ferida. L’Audiència de València va condemnar Ríos Salgado a 13 anys de presó per un delicte de conducció amb greu menyspreu envers la vida dels altres. Ara, el Govern l’ha indultat.

Francisco Canes va denunciar ahir que “no és un fet aïllat, ja que es produeix periòdicament. El Govern espanyol no té cap argument i sense cap explicació es concedeix l’indult als autors d’aquest tipus de delictes contra la seguretat viària”. “Ens preguntem –va afegir– com una condemna, el delicte de la qual ha causat la mort d’una persona i diversos ferits, pot ser resolta així, sense més ni més, i reduïda a una simple multa d’una mica més de 4.000 euros”. Ana Novella, presidenta de l’associació Stop Accidents, també va lamentar l’indult i l’ha qualificat d’“incongruent” si el que es pretén és reduir el nombre d’accidents. Diumenge un conductor borratxo va matar a València una jove de 20 anys que circulava amb bicicleta.

16-I-13, S. Enguix, lavanguardia