suïcidi assistit: decidir la pròpia vida és decidir, també, la pròpia mort

Legal des de fa una dècada, l’eutanàsia, el dret a morir dignament, és un debat social i polític superat a Bèlgica. De tant en tant se’n sap algun cas particularment emotiu, però ha deixat de ser notícia. La història dels bessons Marc i Eddy Verbessem, tanmateix, ha commogut el país.

(Marc i Eddy Verbessem)

Sords de naixement, expliquen que ho feien tot plegats. Van estudiar plegats, treballaven plegats de sabaters, compartien apartament a la província d’Anvers... Fa uns anys, van compartir un diagnòstic mèdic que els va canviar la vida per sempre. Tenien una malaltia ocular degenerativa que, progressivament, els acabaria deixant cecs.

Ja privats del sentit de l’oïda, la idea de perdre la vista se’ls feia insuportable a tots dos. La malaltia, que es va afegir a altres problemes de salut menors, els abocava a perdre la capacitat de comunicar-se entre ells i amb el món, a més de perdre l’autonomia. Fa un any i mig van prendre la decisió de sol·licitar ajuda mèdica per morir. La seva voluntat es va complir el 14 de desembre passat, a l’hospital universitari de Brussel·les (un altre, a Anvers, es va negar a col·laborar-hi). Els van acompanyar els seus pares i el seu germà. Van abordar el moment “molt serenament”, ha explicat el seu metge de família.

(Debbie Purdy i son marit)

La història, inèdita fins ara, ha provocat una certa sorpresa. És una primícia mundial perquè es tracta de germans bessons, ha destacat la premsa belga. No és, tanmateix, la primera vegada que s’autoritza a practicar una eutanàsia dues persones alhora; són relativament freqüents els casos de parelles de gent gran que decideixen posar fi a la seva vida junts.

És més estrany, tot i que la llei ho permet, que s’autoritzi una sol·licitud per patiment psicològic i no físic. Es tracta d’“un cas particular”, ha explicat al diari La Libre Belgique Jacqueline Herremans, membre de la comissió federal d’avaluació de l’eutanàsia, però la petició “respon als criteris de la llei”.

La sol·licitud s’ha de fer de manera voluntària, per un major d’edat i després d’una reflexió sobre possibles alternatives; la segona condició és que hi hagi un patiment, sigui físic o psicològic, i la tercera que aquest patiment estigui causat per una afecció greu i incurable, “que també és el cas, si més no actualment”. “Molts lectors i veïns es deuen preguntar per què els meus germans van optar per l’eutanàsia. Perquè hi ha molts sords i cecs que porten una vida ‘normal’. Però els meus germans anaven d’un mal a un altre, estaven cansats de lluitar”, ha declarat Dirk Verbessem a Het Gazet van Antwerpen.

Bèlgica va accedir el 2011 a 1.133 sol·licituds d’eutanàsia; la majoria eren malalts terminals de càncer. Va autoritzar la pràctica el 2012, juntament amb Holanda. Luxemburg, el tercer país de la UE on és legal, va haver de reformar la Constitució per esquivar la negativa del cap d’Estat, el 2009, a signar la llei.

15-I-13, B. Navarro, lavanguardia