l’Esglèsia catòlica alemanya frena la investigació d’abusos sexuals a menors

L’aparent fracàs d’una investigació iniciada per l’Església sobre els casos d’abusos sexuals a menors registrats a institucions catòliques alemanyes entre els anys 60 i 80 ha portat l’associació de víctimes a sol·licitar una investigació independent del Bundestag sobre la matèria, tal com es va fer a Holanda. Un any després de l’acord per investigar de manera transparent aquests casos, aquesta setmana l’Església catòlica alemanya ha decidit suspendre cautelarment el contracte amb el responsable de l’estudi.

Es tracta del criminòleg Christian Pfeiffer, director de l’Institut d’Investigacions Criminals de la Baixa Saxònia (KFN), una institució respectada i amb experiència en investigacions històriques. Segons Pfeiffer, el motiu de la suspensió és la “censura” practicada per l’Església. Pfeiffer havia rebut per primera vegada autorització per investigar lliurement als arxius eclesiàstics.

“L’Església catòlica vol un estudi al seu gust”, ha dit l’investigador, que assegura que els bisbes volien revisar la seva feina abans que es divulgués, i esmenta casos de destrucció de documents als arxius. L’Església ho nega i pensa recórrer judicialment l’acusació de censura, segons va anunciar el secretari de la conferència episcopal alemanya, Hans Langendörfer.

El motiu de la suspensió ha estat les “diferències personals” amb Pfeiffer, a qui s’ha acusat de voler fer “sensacionalisme” amb les troballes de la investigació, ha dit Matthias Kopp, portaveu de la conferència episcopal alemanya. Representants d’organitzacions catòliques de base parlen de diferències entre els bisbes, amb un sector que vol escombrar aquests afers sota de la catifa i que s’hauria imposat a un altre de més obert.

Els escàndols d’abusos sexuals a menors van sortir a la llum el 2010, arran dels casos denunciats pel director de l’escola Canisio, que els jesuïtes tenen a Berlín. El fenomen, que va començar amb unes quantes desenes de casos coneguts, va créixer com una bola de neu. La Conferència Episcopal va contractar els serveis del KFN prometent transparència i accés als seus arxius. Ara diu que la investigació continuarà, però “qui es creurà un estudi propi de l’Església si no ha sabut cooperar amb investigadors externs?”, es pregunta el diari Die Welt. La qüestió no funcionarà mentre l’Església continuï posant al centre el problema de la seva imatge en lloc de centrar-se en les víctimes, assenyala un editorial del Süddeutsche Zeitung.

“Estan fent l’efecte que l’Església vol tenir l’última paraula sobre el que es pot divulgar i el que no en matèria de les troballes que es produeixen en la investigació”, ha dit la ministra de Justícia, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a l’emissora Deutschlandfunk.

11-I-13, R. Poch, lavanguardia