les raons per a un Estat català de n’Agustí Bordas

Aquest català amb passaport canadenc és llicenciat en Ciències Polítiques i té un alt càrrec a l'administració del Canadà. Ens diu que, tot i que el govern espanyol afirma que la "marca Espanya" és una marca de prestigi, la realitat és que en l'àmbit internacional l'estat espanyol ha esdevingut un sinònim de fragilitat, incompetència i precarietat. Per Agustí Bordas, en aquests moments la imatge d'Espanya és la de l'incest corporatiu, del nepotisme, del tràfic d'influències. 9-I-13, TV3

http://www.tv3.cat/videos/4411291/Agusti-Bordas-Raons-per-a-lestat-propi
programa Singulars, TV3, 9-I-13, 53'

Ara fa un parell de mesos, en Jaume Barberà –director del programa “Singulars” del 33– es posà en contacte amb mi per proposar-me participar en una entrevista que, si no hi ha canvis de darrera hora, s’emetrà el dimecres 9 de gener de 2013 a les 22:40 hores. En línia amb els articles que publico en El Singular Digital, se’m proposà aportar una visió exterior sobre el procés d’emancipació nacional iniciat a Catalunya, tot plantejant diversos escenaris de futur per a l’Estat català.

Malgrat que la proposta d’entrevista fou rebuda ben abans de les eleccions nacionals del 25 de novembre, l’esforç de preparació per aquest espai televisiu es demostrà plenament oportú gràcies als resultats electorals de les eleccions al Parlament de Catalunya; mentre els partits polítics amb representació parlamentària i defensors del dret a decidir sobrepassaren amb escreix els 2 milions de vots, els oposats a aquesta opció –incloent el minoritari sector autodeterminista dins el PSC– no arribaren als 1.3 milions de vots. Així doncs, amb una altíssima participació que fregà el 70% de l’electorat, els ciutadans de Catalunya demostraren el canvi de paradigma polític a Catalunya.

El contrast del tractament d’aquestes eleccions i els seus resultats entre la premsa madrilenya i la premsa internacional fa més necessari que mai prendre la distància suficient per evitar les intoxicacions malintencionades dels mèdia reaccionaris afins a la plutocràcia espanyola. Els titulars, el contingut de les cròniques i els editorials del Grupo Unidad Editorial –editora de El Mundo, Marca i Expansión– i el diari promotor de l’odi a Catalunya La Razón –propietat del català unionista José Manuel Lara– han entrat en una espiral psicodèlica, pròpia de la cinquena dimensió.

Aquest 2013 serà un any difícil des d’un punt de vista econòmic i tens des d’una perspectiva política. El nou govern de la Generalitat ha d’encarar una tasca titànica i, a més, caldrà que ho faci en un context d’oberta hostilitat per part de l’executiu de Mariano Rajoy. En el programa “Singulars” intentaré explicar el perquè és indispensable que, en aquests propers mesos, la Generalitat gesti una administració tributària pròpia i una política exterior coherent i ambiciosa. Sense cap mena de dubte, aquests dos objectius podran facilitar l’establiment de l’Estat català, la creació d’activitat econòmica i ocupació al Principat i, finalment, la preservació i millora de l’Estat del benestar a Catalunya.

Els desitjo un molt bon any 2013.

31-XII-12, elsingulardigital