passivitat còmplice d’Espanya amb la corrupció internacional

L’OCDE va fer enrogir ahir Espanya pels seus resultats nuls en la lluita contra la corrupció internacional. En un extens informe de gairebé 100 pàgines, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) assenyala que en els 13 anys que fa que Espanya està adherida a la Convenció per la Lluita contra els Suborns en Països Estrangers no ha dictat ni una sola sentència ni ha jutjat ningú. L’informe s’ha elaborat arran d’una visita a Espanya dels inspectors el mes de juliol passat.

El treball destaca que s’han obert set investigacions per altres casos de corrupció però que en tots es va arxivar el procediment corresponent per haver prescrit o per falta de proves. A més, les investigacions van ser sobre persones físiques i no sobre corporacions empresarials. A l’informe, l’OCDE expressa la seva “seriosa preocupació perquè després de gairebé 13 anys d’existència del delicte de suborn a funcionaris estrangers, cap empresa ni persona física no hagin estat condemnats ni jutjats per aquesta qüestió”.

A més dels set casos investigats i arxivats, l’OCDE crida l’atenció sobre dos més (relacionats amb contractes al Panamà i El Salvador) que malgrat haver saltat a l’opinió pública no van ser mai objecte d’estudi ni d’investigació.

L’OCDE va destacar que en una visita a l’Agència Tributària va confirmar que no és possible deduir com a despeses d’internacionalització els suborns a funcionaris a l’estranger. No obstant això, l’informe destaca que aquest compromís de no-deducció d’aquests suborns no es pot estendre a les hisendes autonòmiques de Navarra i del País Basc.

Els inspectors de l’OCDE van mostrar també la seva preocupació per l’amnistia fiscal del Govern que es va dur a terme l’any passat. Els tècnics de l’organisme internacional creuen que aquesta amnistia va poder dificultar la detecció de suborns a l’estranger.

L’informe fa una sèrie de recomanacions a Espanya per avançar en la persecució dels suborns a l’estranger. Els inspectors es van mostrar també molt crítics amb el Govern espanyol per la falta de col·laboració prèvia a l’arribada de la delegació de l’OCDE.

El cap de la divisió contra la corrupció de l’OCDE, Patrick Moulette, va qualificar en declaracions a Efe de “bastant crític” el to de l’informe. Va recordar que davant l’absència de qualsevol sanció a Espanya, hi ha altres països amb sentències com les 90 condemnes als Estats Units, una quinzena a Alemanya o una desena a Itàlia.

9-I-13, E. Magallón, lavanguardia