primera vegada en que un partit polític retornarà diners del seu finançament corrupte?

Fiscal i advocats estan tancant l’acord que permetrà que el cas Pallerols no arribi a judici, i que passaria per imposar penes que no fossin de compliment i per què Unió Democràtica de Catalunya tornés els fons desviats de les subvencions atorgades per a cursos de formació i que van servir per sufragar les seves despeses. Serà la primera vegada que un partit polític torni diners que van servir per al seu finançament i que haurien estat obtinguts irregularment. Les sessions del judici s’haurien d’haver iniciat ahir, però les diferents parts implicades van tornar a negociar una condemna de conformitat que s’ha de concretar davant el tribunal en la sessió prevista per a la tarda d’avui.

El conegut com a cas Pallerols gira entorn d’un empresari, Fidel Pallerols Montoya, i versa sobre el finançament d’UDC. El fiscal acusa Pallerols; la seva esposa, María de la Cruz Guerrero; l’exsecretari d’organització del partit entre 1992 i 1996, Vicenç Gavaldà; dos ex-alts càrrecs del departament de Treball, Maria Dolors Llorens i Lluís Gavaldà, i el militant d’UDC, Santiago Vallvé. En la seva qualificació provisional, el ministeri públic imputa malversació de cabals públics, frau en les subvencions, suborn i falsedat en document oficial, i sol·licita penes que arriben als cinc anys de presó.

L’assumpte ha trigat 16 anys a arribar a judici. En la causa s’investiguen les subvencions atorgades pel departament de Treball de la Generalitat a tres empreses de Fidel Pallerols: partides provinents del Fons Social Europeu. El període sotmès a indagació va del 1994 al 1999. Sempre segons consta en l’escrit del fiscal, en aquest període les tres societats de Pallerols van rebre vuit milions d’euros per donar cursos de formació, i no tots es van portar a terme, sinó que els diners es var destinar a altres finalitats.

Així, hauria existit un acord entre el acusats per desviar el 10% d’aquesta quantitat cap a altres usos, entre els quals el finançament d’UDC. En la causa està quantificat que es van pagar 200.000 euros que es van utilitzar per pagar lloguers, comprar material informàtic i pagar nòmines del personal d’aquest partit polític. De la resta dels diners, 600.000 euros, no està aclarit on van anar a parar. El partit està acusat com a partícip a títol lucratiu; una figura jurídica que significa que no s’ha participat en la comissió d’un delicte, però sí que se n’ha beneficiat.

Fa més d’un mes que es van iniciar negociacions entre el fiscal, Fernando Rodríguez Rey, i els advocats dels acusats a fi de tancar un acord que impedís la celebració d’un judici, la durada del qual superaria els quatre mesos. Just abans de Nadal, els contactes es van truncar i semblava que s’anava a desenvolupar la vista. Tanmateix, ahir, data en què estava previst que s’iniciés la revisió del procés a l’Audiència de Barcelona, abans d’entrar a la sala, es va produir un nou acostament, de tal manera que la sessió es va suspendre en espera que es tanqués un pacte, que s’ha de formalitzar avui a les cinc de la tarda davant el tribunal. Aquest compromís passa, ineludiblement, perquè els acusats reconeguin els fets que se’ls imputen, que es van desviar diners de les subvencions, a canvi de la qual cosa rebran compensacions jurídiques.

Els esculls són la durada de les penes i la quantitat a tornar. Pel que fa al primer aspecte, els acusats es conformarien que se’ls imposessin condemnes de, com a màxim, dos anys, ja que així s’evita l’ingrés a la presó, ja que cap d’ells no té antecedents per altres delictes. També hi ha altres arestes, com les figures jurídiques que cal aplicar, ja que es pretén que siguin aquelles que no comportin una multa i que les inhabilitacions per exercir diferents feines siguin les menors possibles.

Pel que fa a la qüestió del rescabalament econòmic, els advocats defensors volen fixar la suma no en el pacte invocat pel fiscal –la desviació del 10% de les subvencions europees per cursos que no es van donar–, sinó en el que s’ha quantificat, que són els 200.000 euros que haurien estat utilitzats per a despeses d’UDC, i de les quals es faria càrrec aquesta formació política.

8-I-13, S. Tarín, lavanguardia