una primavera juvenil i antimasclista sacudeix l’Índia

Una violació sàdica i en grup, en un autobús en circulació de Nova Delhi, està provocant manifestacions de rebuig fins ara inèdites a l’Índia. Ahir mateix, la policia va haver d'utilitzar gas lacrimogen i canons d’aigua per contenir uns pocs milers de manifestants –majoritàriament estudiants de tots dos sexes– que pretenien accedir fins al palau presidencial. En altres llocs de la capital i arreu del país s’estan produint concentracions des de fa quatre dies, reclamant reformes urgents que posin remei a la inseguretat de la dona i la impunitat dels violadors.

A Delhi es registren més de sis-centes denúncies per violació cada any, una xifra que gairebé multiplica per tres la de Bombai i per deu la de Calcuta, ciutats de població similar. El masclisme està tan atrinxerat en aquesta part de l’Índia –el nord-oest– que un polític recomanava recentment rebaixar l'edat legal de casament –18 anys per a ells– per reduir les violacions. Un altre polític, més cínic, en culpava el menjar xinès, i gairebé tots, sense distincions, ho atribueixen de forma populista a la influència occidental. A la que ha estat rebatejada com a “capital de les violacions” la seguretat és responsabilitat del ministeri de l'Interior, per la qual cosa l’oposició ataca directament al govern de Manmohan Singh.

La víctima, una universitària de vint-i-tres anys que acabava de sortir del cinema d’un centre comercial amb un amic, va ser violada en el fals autobús de línia per cinc passatgers igualment falsos, que també la van violar analment amb una barra de ferro. Tots dos joves van ser apallissats, despullats i abandonats a una cuneta a les deu de la nit, després d’una hora de turment. Van ser trobats per un transeünt mentre es dessagnaven. Ella es debat entre la vida i la mort i, encara que no pot parlar, ha pogut comunicar per escrit, primer, si han atrapat els seus agressors, i segon, que vol viure. Cinc dels sis violadors, un dels quals és conductor d’autobús, ja han estat detinguts i han reconegut que havien sortit “de cacera”. La primera conseqüència del cas en qüestió és la prohibició, des d’ara, que els autobusos portin els vidres tintats o fins i tot cortines. I els polítics han promès un judici ràpid.

Als diaris d’ahir es podia trobar la història d’una nena de tres anys violada en una llar d’infants de Delhi i la d’una dona violada en públic per deu homes i lligada a un arbre a l'estat de Tripura. La dosi d’horror és quotidiana, però les dones joves de les grans ciutats índies ja no s'hi resignen.

23-XII-12, J.J. Baños, lavanguardia

La Porta de l’Índia ha estat tancada i barrada a qualsevol indici de primavera àrab. La salvatge violació d’una estudiant –a cures intensives des de fa nou dies– ha posat en peu de guerra els universitaris de Nova Delhi. Però el Govern vol evitar tant sí com no que les seves concentracions de protesta, àmpliament secundades per les televisions, converteixin la Porta de l’Índia, el popular arc de triomf de la capital, en una imitació de la cairota plaça Tahrir.

Els últims universitaris i periodistes van ser desallotjats dels seus voltants dilluns. A més, per evitar concentracions, es van clausurar vuit estacions de metro properes, a dues passes del Parlament, el palau presidencial i els principals ministeris. Una novena estació, la de Connaught Place, també va patir el tancament dels seus accessos, malgrat ser el principal nus de la xarxa, amb mig milió de passatgers diaris. Així mateix, les carreteres que condueixen a l’acròpolis política de Nova Delhi van ser bloquejades, fet que va provocarembussos.

Les autoritats han aprofitat la batalla campal en què van degenerar les protestes entre dissabte i diumenge passats per laminar la protesta juvenil i expulsar-la a zones molt menys lluïdes de la capital. Una llàstima, tenint en compte que la mobilització d’aquests joves a favor de la dignitat i la seguretat de la dona és una de les notícies més esperançadores que ha generat l’Índia en molt de temps.

És cert que a partir de diumenge es van unir a la concentració agents provocadors que van calar foc a les barricades i van replicar la brutalitat policial. Es tractava, en molts casos, de sequaços de forces politicoreligioses d’oposició, ansioses per segrestar i capitalitzar la indignació dels joves. Diverses noies es van queixar de l’actitud masclista d’aquests sobrevinguts. També es van deixar veure el que va ser cap de l’Estat Major de l’exèrcit fins fa uns mesos, el general V.K. Singh, o el famós guru del ioga Baba Ramdev, que demana pena de mort per a violadors i corruptes. El cap de la policia de Delhi –a qui cal reconèixer l’eficàcia amb què va detenir tots els presumptes violadors– diu que el problema de la violència masclista “no és només policial sinó també sociològic”. I recorda que, a conseqüència de l’avortament selectiu de nenes i de les migracions, a la capital hi ha tot just vuit noies per cada deu nois.

Cal afegir el creixent abisme sociocultural entre joves pobres (els presumptes violadors residien en barris barraquistes) i joves occidentalitzats. I la impunitat. Una jove manifestant ho resumia així: “Nosaltres tenim por de sortir i ells no tenen por de violar”.

El caos de dilluns va portar fins i tot a canviar el lloc de trobada entre el president rus, Vladímir Putin –en visita oficial–, i el primer ministre, Manmohan Singh, que va haver de fer una crida a la calma per televisió.

25-XII-12, J.J. Baños, lavanguardia