els financers i polítics responsables de la crisi, davant la Justícia (...a Islàndia)

La llista de polítics, banquers i empresaris islandesos que ja han estat formalment acusats per les seves responsabilitats en la crisi continua creixent. L’últim a caure ha estat Jon Asgeir Johannesson, fundador de la fallida societat d’inversions Baugur, les temeràries acrobàcies financeres del qual van ser al centre del col·lapse financer del 2008.

Segons va publicar la setmana passada l’oficina del fiscal especial que investiga les irregularitats financeres relacionades amb la crisi, Johannesson s’asseurà al banc dels acusats per haver pressionat el banc Glitnir perquè li concedís un préstec milionari poc abans de l’esclat de la crisi. Tres mesos després d’aprovar el crèdit de 6.000 milions de corones islandeses (uns 36 milions d’euros), Glitnir va fer fallida, com Kaupthing i Landsbanki, les altres dues principals entitats financeres del país.

També s’enfrontaran a la justícia l’exdirector executiu de Glitnir Larus Welding i dos empleats acusats de superar la seva autoritat en concedir un crèdit d’alt risc i que no responia als interessos del banc. Quant a Johannesson, els càrrecs detallen que s’hauria aprofitat de la seva posició com a principal accionista del banc per influir en la decisió. Del total dels diners prestats, uns sis milions d’euros van anar a parar al seu compte personal. Podria ser condemnat a fins a sis anys de presó. La primera vista oral se celebrarà el 7 de gener, dia en què els acusats tindran l’oportunitat d’exposar les seves raons.

El meteòric ascens de Johannesson només és un exemple de la raça de banquers i empresaris –els anomenats víkings financers– que van alimentar la bombolla islandesa. Johannesson va arribar a tenir un iot de 50 metres, un jet privat i apartaments de luxe a Londres i Nova York.

Després del col·lapse de finals del 2008, però, el seu imperi financer es va esfondrar, començant pel grup Baugur, que de ser el consorci privat més gran d’Islàndia i controlar importants empreses a la Gran Bretanya i països nòrdics, va ser declarat insolvent el febrer del 2009.

La causa contra Johannesson se suma a les dutes a a terme contra altres representants del món de la política i les finances. El més sonat va ser el judici contra l’exprimer ministre Geir Haarde, que va ser absolt dels principals càrrecs l’abril passat.

21-XII-12, G. Moreno, lavanguardia