TV3 al País Valencià: sentència condemnant vulneració de llibertats per part del Govern valencià

Després de gairebé dos anys sense TV3 al País Valencià, el Tribunal Suprem espanyol ha hagut d’acceptar el recurs d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) –si no, el recurs hagués anat a Brussel·les i l’Estat espanyol, que va signar la llei de Protecció de Llengües Minoritàries, hagués hagut de pagar una multa milionària–. El TS ha reconegut també que el Govern de la comunitat autònoma no pot prohibir les emissions ni sancionar l’entitat per emetre TV3 al País Valencià.

Sentir notícies com aquesta ens fa contents perquè ens deixa més temps per lluitar en altres fronts. És una batalla guanyada, però encara queda molta guerra. Ara bé, qui indemnitzarà els valencians per aquests dos anys sense televisió en català? Qui indemnitzarà ACPV pels tràmits, advocats, judicis i altres despeses per defensar el dret a veure la televisió en valencià i català?

Aquesta sentència posa fi a dos anys de vulneració dels nostres drets lingüístics. Ara toca lluitar contra la del ministre Wert. Potser un dia d’aquests els catalans direm prou. Estem cansats de lluitar, de demanar perdó per ser i per parlar català, d’estar sempre de genolls. El dia que diguem prou serà la data del referèndum.

M. ÀNGELS ALSINA BOSCH, Bescanó, 14-XII-12, cartesdelslectors/lavanguardia

> contra el tancament de TV3 al País Valencià <
> el Congreso boicoteja la lliure recepció de TV3 al País Valencià i ses Illes <

El president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, només negociarà una solució perquè TV3 es pugui veure a la Comunitat Valenciana amb el seu homòleg català, Artur Mas. És a dir, no dialogarà amb Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’associació que ha aconseguit que el Tribunal Suprem aixequi la prohibició de l’Executiu autonòmic perquè el senyal de la televisió catalana es pugui veure a València. Ho va anunciar ahir el vicepresident valencià, José Císcar, quan va ser preguntat sobre l’oferta de diàleg d’ACPV –propietària dels repetidors– per “desbloquejar” les emissions de TV3.

No obstant això, Císcar va advertir que qualsevol obertura de diàleg està condicionat al fet que la Generalitat catalana “respecti les senyes d’identitat valencianes, la denominació del valencià, del nom estatutari de la comunitat i dels nostres símbols”. “Només així –va afegir–, podrem arribar a un acord de reciprocitat”.

Encara que el Suprem ha deixat clar que la Generalitat valenciana no tenia competències per tallar l’emissió de TV3 a València ni per multar ACPV, la solució final, com va anunciar l’editor Eliseu Climent, estarà condicionada al diàleg entre administracions. És a dir, no serà immediat que pugui tornar a veure’s aquesta televisió, i una solució “política” passa necessàriament per un acord entre els executius de Catalunya i València, amb la connivència de l’Estat, que és qui té la competència reguladora de l’espai radioelèctric les diferents autonomies.

14-XII-12, S. Enguix, lavanguardia