Tahrir tombà Mubarak. Podrà ara amb Mursi? (II)

El president egipci, Muhammad Mursi, va anul·lar ahir a la nit el decret que reforçava i blindava el seu poder, origen de la greu crisi que sacseja el país. El president, tanmateix, es manté ferm en la seva decisió de mantenir la data del referèndum constitucional per al 15 de desembre. Mursi va anunciar que modificaria el decret després d’una reunió amb juristes i personalitats polítiques, segons el primer ministre, Hixam Kandil. El text del nou decret es coneixerà en les pròximes hores. 

Tahrir tombà Mubarak. Podrà ara amb Mursi? (I)

La decisió es produeix hores després que l’exèrcit, columna vertebral d’Egipte, parlés. Un dels portaveus va afirmar que el diàleg nacional era el millor camí per resoldre aquesta greu crisi política i va advertir que “no permetrien que continués la violència”. “Les forces armades –va dir– sempre han estat al costat del poble. Sempre han actuat a favor de la seva seguretat i ho continuaran fent”...

Els militars van tornar a les casernes després que el president Mursi destituís el poderós mariscal Tantawi, ministre de Defensa, cap de la Comissió Superior Militar, que va dirigir provisionalment l’Estat fins al restabliment de l’autoritat civil.

L’exèrcit és el rival històric de la confraria dels Germans Musulmans. Quan el president Mursi va ordenar el desplegament de la guàrdia republicana per protegir el seu palau d’Heliòpolis, davant les manifestacions de l’oposició, el comandant d’aquesta unitat d’elit va assegurar que “mai no servirien d’instrument per atacar la població egípcia”. No s’ha d’oblidar que les forces armades mai no van agredir els revolucionaris de la plaça Tahrir durant les protestes il·lusionades per forçar Hosni Mubarak a dimitir.

Quan va arribar l’hora de la veritat, els caps van acceptar el resultat de les eleccions presidencials del mes de juny, guanyades per Mursi.

Però l’exèrcit no acceptarà indefinidament la marginació, sobretot, si continua agreujant-se aquest conflicte civil. És imminent que el president, tal com ha publicat el diari Al-Ahram, promulgui un decret que autoritzi els militars –com passava durant la dictadura de Mubarak– a detenir civils.

Abdel al-Xerif, destacat dirigent dels Germans Musulmans, va advertir sobre el perill que tornin a immiscir-se en qüestions polítiques. Un altre dirigent islamista va expressar la preocupació que pogués imposar la força en cas que no es dugués a terme el referèndum constitucional del 15 de desembre. I Mursi ja ha fet un primer pas per rebaixar la tensió.

És un fet que la germandat, malgrat l’hostilitat amb el poder militar, va arribar a un compromís amb els seus caps, a compte dels manifestants revolucionaris. Durant els cent dies de govern, Mursi ha confiat en un ministre de l’Interior que és responsable de la matança de manifestants del carrer i de Muhammad Mahmud, l’any passat. Ha mantingut els serveis de seguretat del règim anterior, i no ha jutjat Tantawi ni el general Sami Ana, de la junta militar.

9-XII-12, T. Alcoverro, lavanguardia