"Ciutadania múltiple, la via del futur", The Economist

En un món cada vegada més globalitzat i barrejat racialment, resulta natural gaudir d´identitats múltiples. Aquesta és la raó per la qual els Estats haurien de relaxar la pressió sobre els drets de naturalització i concedir amb més facilitat el dret al vot, afirma The Economist.

Des del punt de vista de l´Estat, la múltiple ciutadania és, en el millor dels casos, un caos i en el pitjor, una amenaça. Les autoritats preferirien que cada persona naixés, visqués, treballés, pagués impostos, gaudís de beneficis i morís en el mateix lloc, que viatgés només amb un passaport i llegués una sola nacionalitat als seus descendents. En temps de guerra, l´Estat pot apel·lar a la seva lleialtat i potser fins a requerir la seva vida. La ciutadania és la cola que manté units a l´individu i a l´Estat. Si s´intenta forçar, la relació s´enfonsa.

Però la vida és més complicada que tot això. La lleialtat a les entitats polítiques no ha de ser exclusiva: de fet, sovint se solapa amb unes altres. Molts jueus posseeixen passaports israelians en solidaritat amb l´Estat jueu (i com una pòlissa d´assegurança), a més de la ciutadania del seu país natiu. Els teutons pode estar orgullosos de ser al mateix temps bavaresos, alemanys i europeus. Els ciutadans irlandesos poden votar a les eleccions britàniques. L´antiga noció d´un home, una ciutadania d´Estat, sembla estar desfasada: més de 200 milions de persones viuen i treballen fora dels seus països d´origen, però volen seguir viatjant als seus països, o casar-se o invertir allí.

El proteccionisme polític no és la resposta correcta

La resposta incorrecta a aquesta situació és el proteccionisme polític, amb el que els Estats obliguen als ciutadans a triar només una nacionalitat o obstaculitzen el seu dret a obtenir diversos passaports. Sembla un concepte obsolet, atès que la ciutadania s´adquireix d´una manera tan senzilla. De fet, en alguns països està en venda. En uns altres, com a Estats Units, pot ser per una coincidència a l´hora de néixer, sense que impliqui una elecció conscient. En lloc de convertir en fetitxe els passaports, seria millor utilitzar la residència (sobretot la residència fiscal) com a principal criteri per establir els drets i deures d´un ciutadà. Això fomenta la cohesió i el compromís, perquè la decisió de viure en un país i acatar les seves normes sorgeix d´una decisió conscient. El món avança a poc a poc en aquesta adreça. Però molts Estats (sobretot els desfavorits i malament dirigits) es resisteixen a aquesta tendència i algunes democràcies pròsperes com a Països Baixos i Alemanya intenten posar-li fre (vegeu l´article), plantejant una varietat d´excuses.

La seguretat de l´Estat, una de les preocupacions que ve des de lluny, sembla desfasada als països moderns. La ciutadania era alguna cosa important quan la defensa es basava en el servei militar obligatori. Però la guerra actual no necessita exèrcits de reclutes amb poca preparació. Ja són pocs els països que es basen en el servei militar obligatori i els que ho fan van reduint els reclutaments. La ciutadania no és una garantia de lleialtat: els pitjors traïdors de la història han estat ciutadans de naixement. Molts dels quals estan disposats a lluitar amb entusiasme per una bandera hauran hagut de passar un infern per arribar al seu país.

L´espinós problema del vot

Això planteja una gran quantitat de problemes polítics i financers que els Governs associen amb els no ciutadans: eludeixen impostos, obtenen beneficis o mantenen retrógados hàbits dels seus països d´origen. És cert que de vegades succeeix així. Però els països que desitgin atallar l´evasió fiscal, protegir els seus idiomes nacionals o dissuadir costums estrangers com el matrimoni forçat, haurien de fer-ho mitjançant lleis específiques adaptades per a aquesta fi, en lloc de basar-se en el poder simbòlic de la ciutadania. La política nord-americana d´aplicar impostos als seus ciutadans allí on visquin sembla especialment perversa; és com un col·legi oficial de comptables. Pel que fa als beneficis, la residència és sens dubte la clau. Viva i pagui els seus impostos en un país i llavors se li tractarà de la mateixa manera que a un altre resident i millor que a un ciutadà que ha viscut a l´estranger i no ha pagat.

El problema més espinós d´un sistema basat en la residència és el vot, un dret que durant molt temps ha estat vinculat a la ciutadania. Però aquí també hi ha marge per realitzar concessions. A França i Itàlia, per exemple, els ciutadans que viuen a l´estranger de forma permanent (sovint amb doble nacionalitat) tenen dret a votar. Té sentit. En canvi, els països haurien de concedir el dret a votar als no ciutadans que siguin residents des de fa temps, almenys en les eleccions locals. Els països de la Unió Europa ja ho permeten als ciutadans dels altres membres.

Però analitzar la múltiple ciutadania únicament basant-se en costos i problemes és un error. També fomenta els vincles entre les diàspores (sovint pròsperes i amb bones connexions) i els seus països d´origen (normalment més pobres), en benefici de tots dos. La ciutadania múltiple és inevitable i en el fons, més aviat liberal. Hauríem d´alegrar-nos per això.

Nacionalitat dual
Europa res a contra corrent

Mentre existeix un corrent internacional que promou la relaxació respecte a les dobles nacionalitats, molts Estats europeus van en la direcció contrària. The Economist assenyala que:

“… al novembre els polítics alemanys, que generalment ofereixen una doble nacionalitat únicament a sol·licitants d´Europa, van rebutjar una proposta que permetria als alemanys nascuts d´estrangers conservar la nacionalitat dels seus pares quan arribés a ser adults. A partir de l´1 de gener, els nous ciutadans francesos han de signar una carta en la qual s´accepta que “no juraran lleialtat a cap altre país mentre es trobin sobre sòl francès”, a pesar que la doble nacionalitat segueix estant tolerada […] Una nova llei proposada pel Govern holandès pretén no solament limitar la doble nacionalitat entre els immigrants (en 2011 al voltant de 20.000 persones van adquirir la nacionalitat holandesa a través de la naturalización) sinó també facilitar a les autoritats garbellar entre els més de 850.000 holandesos en la diàspora que ostenten la seva nacionalitat, en cas que aquests consolidin una segona nacionalitat a l´estranger. […]

En 2008 el Migration Policy Institute [Institut de Política Migratòria], un laboratori d´idees, va arribar a la conclusió que gairebé la meitat dels Estats del món toleren en alguna mesura la doble nacionalitat. […] Ser pràctics és una raó per a una major liberalització: controlar la doble nacionalitat s´ha tornat més difícil. La creixent emigració i el creixent nombre de matrimonis mixts provoquen que un nombre major de nens sigui part de famílies multinacionals […] Els Governs que acullen a nombrosos immigrants […] consideren que és beneficiós que conservin els seus vells passaports. Els estudis suggereixen que els immigrants no temen perdre la seva nacionalitat anterior tendeixen a optar més per la naturalización als seus països d´adopció – i, conseqüentment, tendeixen a integrar-se millor que els que conserven la residència de llarga durada. (Si es converteixen en millors o pitjors ciutadans ja és una qüestió més difícil de demostrar).