qui són els responsables del kompromat contra Mas i Pujol? (III)

> qui són els responsables del kompromat contra Mas i Pujol? (II) <

La Fiscalia General de l’Estat va enviar ahir a la del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) una instrucció perquè interessi els jutges corresponents que totes les actuacions relacionades amb els articles del diari El Mundo sobre presumptes comptes d’Artur Mas i Jordi Pujol a Suïssa es traslladin als jutjats de Madrid, perquè són els competents en la matèria. El fiscal general, Eduardo TorresDulce, va prendre aquesta decisió després de fer consultes amb el tinent fiscal del Suprem i els fiscals de la Sala Penal d’aquest Alt Tribunal. La instrucció es va enviar per escrit, perquè no hi hagi el més mínim dubte, després de les friccions arran de l’obertura de diligències que va acordar el fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, contra el criteri de la Fiscalia General de l’Estat.

La Fiscalia de l’Estat no volia que la del TSJC obrís diligències perquè l’afer ja estava judicialitzat, atès que Mas i Pujol van presentar querelles. L’actuació de Rodríguez Sol va suscitar molt malestar a la Fiscalia General perquè els la van comunicar via correu electrònic a una adreça que ja fa gairebé un any que no està en ús, segons fonts d’aquesta institució.

A la cúpula de la Fiscalia va causar una gran preocupació que la de Catalunya actués per pròpia iniciativa i mitjançant un comunicat en què es duen a terme valoracions que a la primera instància esmentada es consideren precipitades. Per això es van prendre mesures perquè no es pugui tornar a produir un episodi d’aquesta mena i que a la instrucció d’ahir s’hi volgués donar una formalitat especial. La Fiscalia del TSJC va respondre que instruirà la de Barcelona perquè interessi que totes les actuacions sobre la presumpta existència d’un esborrany policial i les derivacions que té s’instrueixin en un jutjat ordinari –no de l’Audiència Nacional– de Madrid.

L’incident entre la Fiscalia General i la de Catalunya ha suposat un gran malestar a la primera, especialment atesa la perspectiva que l’evolució dels esdeveniments després de les eleccions autonòmiques de demà pugui conduir a situacions en què la coordinació hagi de ser màxima. Mitjans de la Fiscalia de l’Estat van subratllar que aquest ens ha d’actuar sempre amb unitat de criteri i respecte als principis de legalitat i imparcialitat, i van afegir que es buscaran fórmules adequades per garantir-ho.

24-XI-12, J.M. Brunet, lavanguardia