poca credibilitat dels centres d’estudis d’opinió oficials (CEO, CIS)

(8-XI-12, F.M., elplural:) El CEO, l'institut d'estadístiques català, similar al CIS, acaba de fer públic el seu tercer baròmetre. I com va succeir amb l'anterior estudi que va presentar, també aquesta vegada , l'enquesta assenyala una majoria absoluta per al partit que governa, Convergència i Unió. Només unes hores després, el CIS, aquesta vegada sí, l'estatal, ha donat a conèixer també un estudi previ a les eleccions catalanes, amb resultats que no s'assemblen gens. Per començar, deixa a Mas sense la majoria absoluta.

En concret, l'enquesta oficial del CEO atorga entre 69 i 71 diputats per CiU, la qual cosa situaria al partit d'Artur Mes entre un i tres escons per sobre de la majoria absoluta. Un avanç nacionalista que aquesta enquesta diu que es veuria acompanyat per una pujada important del tradicional partit independentista, ERC, que avançaria dels actuals 10 diputats a 14.

+ http://www.tv3.cat/videos/4326650/enquestes-electorals-del-cis-i-el-ceo

El CIS deixa a CiU sense majoria i situa al PSC com a segona força
També segons l'enquesta de la Generalitat, el 57% dels catalans serien favorables a la independència d'aquesta Comunitat Autònoma. Curiosament, encara que aquest s'està convertint per part del president Artur Mas com el gran tema de la campanya, l'enquesta assenyala que els dos problemes que més preocupen als catalans són, no obstant això, l'atur i l'economia.

Per la seva banda, les dades que ofereix el CIS, i que ELPLURAL.COM ha conegut de manera avançada, dóna a CiU entre 63 i 64 escons. En l'estudi de l'empresa sociològica estatal, el PSC seria segona força, amb 19 diputats. Tercers quedarien els republicans d'ERC, que obtindrien 17 escons, pràcticament el mateix que el Partit Popular, a qui el CIS situa en una forqueta d'entre 16 i 17 parlamentaris. Finalment, el CIS dóna 11 diputats a Iniciativa per Catalunya Els Verts, 7 a Ciutadans i un als independentistes de Solidaritat.

És a dir, segons les dades que ofereix per tant aquest gabinet d'estudis sociològics, les forces que, en aquest moment, recolzarien un procés separatista de la resta de l'Estat, aconseguirien una majoria molt àmplia, entre 83 i 85 escons, o el que és el mateix, un 62% dels diputats.

En aquesta enquesta, es dóna que el Partit Popular ascendiria fins a situar-se com la segona força, amb una forqueta que es mou entre 18 i 19 escons. El PSC passaria a ocupar el tercer lloc, amb només 15 escons, 13 menys dels quals va obtenir fa dos anys, mentre que ICV passaria a tenir una força de 10 parlamentaris. Finalment, Ciutadans quedaria amb 6 escons, 3 més dels actuals.