el rais Mursi acapara (només provisionalment?) tots els Poders

El rais Muhammad Mursi, en un cop de força presidencial, ha publicat un decret que prohibeix posar en dubte les seves decisions i decrets adoptats. El prestigiós dirigent de l’oposició egípcia i premi Nobel de la Pau, Muhammad al-Baradei, l’ha acusat de comportar-se com “un nou faraó”. Els anteriors presidents, Muhammad Hosni Mubarak i Anwar al-Sadat, van ser qualificats així molts cops pels seus adversaris polítics.

La vicepresidenta del Tribunal Constitucional, Tahani al-Gebali, va dir que la declaració constitucional de Mursi “el converteix en un president il·legítim”, ja que es col·loca per sobre de l’Alt Tribunal i decreta que les seves decisions siguin “inapel·lables”.

En un altre text legal, Mursi ha disposat que no es pot dissoldre l’Assemblea Constituent, que té com a tasca principal redactar la Carta Magna que ha de regular el funcionament de la nova república. Aquest cos legislatiu, format per cent membres –entre els quals hi ha l’ex-secretari general de la Lliga Àrab i ministre d’Afers Exteriors Amr Mussa, dirigents salafistes, representants de la universitat d’Al-Azhar, sacerdots coptes...–, podrà disposar de dos mesos més per concloure l’esperat text constitucional que havia d’estar elaborat el desembre vinent.

Però el decret que més ha cridat l’atenció és el que ha firmat Mursi per destituir el poderós fiscal de la República, Abdel Majid Mahmud, que havia estat nomenat per l’expresident Mubarak. Fa poques setmanes, el cap de l’Estat ja havia intentat substituir-lo per un altre magistrat, però Mahmud li va plantar cara afirmant que exerciria el càrrec fins a la seva jubilació. Amb això va aconseguir continuar en el càrrec i va poder rebutjar l’oferta d’enviar-lo al Vaticà com a ambaixador.

Ara, amb el nou fiscal general, Talat Ibrahim, es podran revisar els judicis celebrats contra dirigents de l’anterior règim, implicats en accions repressives contra els manifestants que l’any passat es van congregar a la plaça Tahrir i en altres llocs d’Egipte per demanar la dimissió de Mubarak, que havien estat absolts basant-se en proves manipulades. L’anterior fiscal general –un càrrec que designava fins ara la judicatura– era considerat per molts egipcis com un protector dels corromputs col·laboradors de Mubarak.

Després de fer quadrar els caps del Consell Suprem de les Forces Armades, que tenia la màxima autoritat a Egipte des de la caiguda de Mubarak –encapçalat pel mariscal Hussein Tantawi, ministre de Defensa, i el general Sami Annan, cap de l’Estat Major, destituïts de cop el 12 d’agost passat–, el nou president de la Confraria dels Germans Musulmans es proposa de supervisar el poder judicial.

L’extensió de les atribucions de Muhammad Mursi, malgrat les llacunes legals d’aquest país en transició política, preocupa Egipte. El país s’encaminarà d’una dictadura militar cap a una de religiosa?

23-XI-12, T. Alcoverro, lavanguardia