la UE diu que la llei de jubilació parcial a Espanya discrimina les dones

Durant 18 anys, i a raó de quatre hores setmanals, Elbal Moreno s’havia guanyat el pa netejant l’escala d’una comunitat de veïns. Fins que va arribar als 66 anys, o sigui que es va plantejar jubilarse. Així doncs, va anar a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i va reclamar la seva prestació per jubilació.

Li corresponien 112,93 euros mensuals, però li van dir que no. Que res de res. Que si volia cobrar la prestació, hauria d’haver cotitzat l’equivalent a 15 anys, i a raó de cinc hores diàries. I això, en el cas de Moreno, i tenint en compte que havia treballat durant quatre hores setmanals, significava que hauria de continuar cotitzant encara durant 82 anys més!

El Jutjat Social de Barcelona va conèixer l’assumpte i, d’una manera prejudicial, el va elevar al Tribunal de Justícia de la UE, la conclusió del qual va sortir a la llum ahir: a Espanya, la pensió de jubilació dels treballadors a temps parcial (en el cas de Moreno, amb prou feines cotitzava el 10% de la jornada legal) és clarament “discriminatòria”. I l’observació de discriminatòria, va continuar concloent el tribunal, la va sustentar en dues línies argumentals: perquè la llei determina la quantia i el pagament de la pensió segons les hores treballades –i no segons el període de cotització del treballador, que són els dies, setmanes, mesos o anys que ha estat al seu lloc– i perquè considera que “el 80% dels treballadors a temps parcial a Espanya són dones”.

“Aquesta legislació (que obliga el treballador parcial a cotitzar durant un període més llarg que en el cas dels treballadors a temps complet) comporta una diferència de tracte entre homes i dones”, va decidir l’alt tribunal comunitari, que va parlar de discriminació indirecta, com aquella que es produeix quan l’aplicació d’una mesura nacional, encara que hagi estat formulada de forma neutra, perjudica moltes més dones que no pas homes.

“Cap element no permet concloure que el fet d’excloure els treballadors a temps parcial de la possibilitat de cobrar la pensió de jubilació, com és el cas d’Elbal Moreno, sigui una mesura” que protegeixi el sistema de pensions de jubilació, va concloure el jutge des de Luxemburg, que va qualificar la legislació espanyola “contrària a la directiva comunitària”.

Segons Luxemburg, el mètode que calcula el període de cotització mínim per accedir a la pensió priva el treballador parcial de poder cobrar aquesta pensió.

23-XI-12, S. Heredia, lavanguardia