Pedro J. Ramírez deteriora, encara més, la qualitat de la nostra democràcia

El jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona, encarregat de les diligències sobre l’espoli del Palau de la Música, va restar ahir validesa al suposat “esborrany” de la unitat central de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) publicat pel diari El Mundo i que situa el president de la Generalitat com a pretès beneficiari de comissions il·legals. El Ministeri de l’Interior tampoc no confirma l’existència de l’informe policial esmentat.

La informació ha provocat gran malestar en el jutge d’instrucció i, en el comunicat remès a través del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el magistrat reprova l’actuació policial, ja que, segons la legislació vigent, “ni la UDEF ni cap altre òrgan de la policia judicial no pot dur a terme investigacions sobre un assumpte que és objecte d’investigació judicial sense el mandat del jutge d’instrucció”. Aquest encàrrec preceptiu, assenyala el comunicat, no s’ha produït en cap moment.

Segons el comunicat, en nom del jutge Josep Maria Pijuan no s’ha ordenat “ni l’ampliació ni cap altra investigació” sobre aquest cas després que la UDEF presentés el seu informe el mes de maig passat, en el qual es limita a constatar presumptes comissions d’empreses a CDC tramitades a través del Palau de la Música i per les quals CDC ja va presentar les escriptures de la seva seu a Barcelona com a aval davant una presumpta responsabilitat civil.

El comunicat del TSJC afegeix que al jutge “no li consta que s’estigui desenvolupant una altra investigació” sobre la qüestió i, per tant, “en qualsevol cas, tota informació que pugui obtenir la policia judicial ha de ser comunicada, de manera urgent i exclusiva, al jutge d’instrucció”. Actuació que no s’ha produït.

Mentre el jutjat reaccionava de forma immediata a la informació publicada, des del Ministeri de l’Interior Jorge Fernández va ordenar al matí, després de conèixer la notícia i l’anunci d’accions legals per part d’Artur Mas, l’obertura d’una investigació interna sobre la filtració i el suposat contingut de “l’esborrany” de l’informe policial publicat ahir. Fonts del Ministeri de l’Interior van aclarir que amb aquesta ordre a la direcció general de Policia el ministre vol verificar si existeix aquest informe policial i el seu contingut, mentre intenta evitar que, en cas de ser certa l’existència d’aquest document, es produeixin aquesta mena de filtracions.

17-XI-12, red, lavanguardia

La campanya electoral catalana ha registrat unes digressions sobre el seu eix central que enterboleixen gairebé completament la trajectòria de quinze dies de dura però democràtica dialèctica política. No seré jo qui incorri en l’escapisme de les visions conspiradores, però des d’una perspectiva àmplia, considerant el que està en joc, hi ha peces que no encaixen en el puzle i reclamen una observació recelosa. La publicació al diari El Mundo d’informacions segons les quals un informe en “esborrany” de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) vincula les famílies del president Mas i de Pujol amb pràctiques que podrien constituir il·lícits penals, resulta sospitosament oportuna. N’hi ha prou que l’assumpte resulti versemblant –més encara quan es vincula a l’anomenat cas Palau– perquè l’efecte polític sobre els dirigents nacionalistes al·ludits caigui com una bomba sobre la seva reputació. Es pot preguntar per què emergeix ara aquest “esborrany” i quin significat té denominar així l’informe policial. Es pot preguntar també si som davant un “esborrany” especulatiu o, al contrari, és consistent per assolir el grau de definitiu i, per tant, llest per ser remès a la fiscalia o a la instància judicial competent.

Sigui com sigui, algú –alguns–han decidit posar en circulació aquesta història que comptarà amb l’aplaudiment de molts, però amb l’aversió d’altres –també molts– que observen en aquesta operació obvis propòsits del que s’anomena una guerra bruta. Les eleccions del 25-N s’havien de produir en un context que, encara que tens, no es desbordés. Les greus acusacions sobre Mas i Pujol depassen determinades convencions polítiques i fan volar la campanya. Que se m’entengui bé: ni crec ni deixo de creure en les informacions publicades. Els qui els concerneix sabran com defensar-se’n. Simplement plantejo una qüestió de fons: per què ara i per què així. I arribo a una conclusió inquietant però no del tot sorprenent: en la política espanyola tot s’hi val. He d’afegir que es veia venir, que cada vegada resultava més previsible una etzibada d’aquesta o semblant naturalesa per desplaçar així els elements nuclears del debat. Ha succeït i, en termes polítics, constitueix un terrible error. Sense perjudici que, si hi ha il·licitud en accions i decisions, es depurin responsabilitats. El que passa és que el grau de concreció d’aquestes és tan limitat com ho és un simple “esborrany” d’una unitat policial especialitzada...

Segons la meva opinió, resultava necessari i benèfic per a tothom que aquesta campanya no fos tèrbola, sinó transparent des del punt de vista argumental, ben treballada en les seves idees-forces, més ben competida en l’àmbit dialèctic i plantejada, des dels mitjans i els partits –els ciutadans estan donant exemple–, amb una especial responsabilitat històrica. No està sent així i la campanya tan aviat ha estat sotmesa a una voladura controlada com ha derrapat en revolts mal peraltats. Tot aquest quadre de situació remet a una característica habitual en la vida pública i periodística espanyola: el menyspreu del fair play com a signe d’identitat democràtica.

18-XI-12, José Antonio Zarzalejos, lavanguardia