matrimoni homosexual: l’església i la dreta franceses fan front comú contra Hollande

El 1984 la dreta francesa, aliada amb l’Església, va organitzar una manifestació gegantina en defensa de l’escola privada i va forçar François Mitterrand, el primer president socialista de la història de la V República, a fer marxa enrere en el seu projecte de reforma educativa. Vint-ivuit anys després, els mateixos actors pretenen repetir la gesta contra el seu hereu polític, François Hollande, a propòsit del projecte de reconeixement del matrimoni –i l’adopció– de les parelles homosexuals.

Els bisbes francesos, políticament més circumspectes que els espanyols, van trencar aquest cap de setmana la reserva habitual i van desencadenar les hostilitats contra el Govern amb una no gaire emmascarada crida a protestar al carrer. Una iniciativa que convergeix amb l’estratègia del secretari general de la UMP –i candidat a succeir Nicolas Sarkozy en la presidència del principal partit de la dreta– Jean-François Copé, que pretén convocar una gran manifestació contra l’Executiu amb el tema del matrimoni dels homosexuals i el dret de vot als estrangers en les eleccions municipals com a banderí del descontentament.

El cardenal André VingtTrois, arquebisbe de París i president de la Conferència Episcopal francesa, va cridar dissabte tots els cristians a fer pressió sobre els representants polítics per frenar el projecte i els va suggerir, en sibil·lí llenguatge eclesiàstic, que es manifestessin: “(Els cristians) poden utilitzar. i potser han de fer-ho, els mitjans d’expressió propis d’una societat democràtica, d’una democràcia participativa”, va afirmar.

L’endemà, al santuari marià de Lourdes, aprofitant l’obertura de l’assemblea de tardor dels bisbes francesos, el cardenal André Vingt-Trois va desqualificar durament el projecte del Govern, que va qualificar de “superxeria” i que va rebutjar perquè atempta contra “els fonaments de la societat”.

Pels bisbes, tant o més greu que el matrimoni civil en si mateix és el dret d’adopció que es concedirà a les parelles homosexuals. Al dret a la igualtat, els bisbes francesos oposen “el dret dels nens a construir-se amb la referència” d’un pare i una mare.

La jerarquia catòlica ha estat aquí secundada per les autoritats religioses jueves. En una tribuna publicada al diari Le

Monde, el Gran Rabí de França, Gilles Bernheim, va desqualificar el projecte amb arguments semblants. Segons el seu parer, el matrimoni homosexual conduiria a una “confusió de les genealogies, de l’estatut del nen i de les identitats sexuals”.

En realitat, els homosexuals ja tenen dret a França a l’adopció –a títol individual, com qualsevol altre ciutadà–, però sense que el seu company o companya tinguin cap dret legal sobre la progènie. El projecte del Govern socialista, que es discutirà demà al Consell de Ministres, pretén donar-los, en aquest sentit, el mateix tractament que a les parelles heterosexuals.

Altres aspectes més controvertits –com el seu accés a tractaments de reproducció assistida– quedaran ajornats per a més endavant.

Per la dreta, que no acaba de trobar un flanc d’atac clar a la política econòmica del Govern, el matrimoni homosexual és una oportunitat impagable per mobilitzar les seves tropes i provar d’erosionar el president Hollande. Els dirigents de la UMP multipliquen els pronunciaments en contra del projecte de llei i nombrosos alcaldes de la dreta amenacen, fins i tot abans que s’aprovi, d’aplicar l’objecció de consciència. La líder del Front Nacional (FN), Marine Le Pen, ha exigit un referèndum.

6-XI-12, Ll. Uría, lavanguardia