continuen les autoimmolacions de tibetans, sense el suport del Dalai Lama

El Dalai-lama va acusar ahir les autoritats xineses de no prendre’s seriosament l’actual onada d’immolacions de tibetans. “El Govern xinès hauria d’investigar la causa d’aquestes immolacions. No s’ocupa de manera responsable d’aquesta situació i no fa més que criticar-me a mi”, va dir ahir el líder espiritual tibetà en la seva visita a l’illa d’Okinawa, última etapa d’un viatge de dotze dies a l’arxipèlag nipó, segons Kyodo. Les seves declaracions es refereixen als vuit tibetans que s’han suïcidat els últims set dies en protesta contra la política de Pequín cap a la minoria tibetana. Sumen ja uns 70 els monjos d’aquesta ètnia que han intentat immolar-se des de febrer del 2009, dels quals 54 haurien mort, segons el govern tibetà a l’exili. “La camarilla del Dalai-lama no dubta a sacrificar vides per assolir els seus objectius polítics ocults”, va dir Luosang Jiangcun, un delegat tibetà al congrés del PC. 13-XI-12, lavanguardia

> AVÍS URGENT sobre empitjorament de la situació al TIBET <
> Tibet: la hipocresia de la ’comunitat internacional’ <

El Dalái Lama va rebutjar aquest dilluns des de Japó, donar el seu suport a les inmolaciones de tibetans pel control de Xina de la regió.

D'acord a Notimex, el govern xinès vol acabar el problema que representen les inmolaciones acusant al líder espiritual, que es troba actualment en exili, de motivar aquestes accions i de no conduir una investigació seriosa del succeït.

El Dalái Lama arriba a JapónPer contra, el Dalái Lama va afirmar que donaria la benvinguda a una acció de Beijing per detenir-les, segons declaracions donades a la premsa local en Yaese, en la prefectura de Okinawa, en el marc de la visita programada del capdavanter a la cambra baixa del parlament japonès

En els últims anys s'ha estès la pràctica de la inmolación com a forma de protesta política al Tibet, al món àrab i a Europa, com en els anys 60 amb motiu de la Guerra de Vietnam o la invasió de Txecoslovàquia.

 Cal assenyalar que sumen 69 el nombre de tibetans que s'han calat foc en protesta per la presència de Xina en el Tibet des de 2009; 54 han mort a causa de ferides greus, segons refereix el govern tibetà en exili.

Set inmolaciones van succeir tan sols la setmana passada, en coincidència amb la celebració del Congrés del Partit Comunista xinès.

Divendres passat, Losang Gyaltsen, vice governador de la regió autònoma de Tibet, va denunciar que seguidors del líder espiritual Dalái Lama i separatistes a l'estranger han sacrificat la vida de tibetans en honor dels seus propis interessos.

16-XI-12, A. Balderas, sexenio.com.mx