narcotràfic: si no pots amb ell, fes-li -com a l’Uruguai- la competència

L'Uruguai vendrà marihuana quan s'aprovi al parlament el projecte de llei al mateix preu que al mercat negre, la qual cosa suposaria uns 27 euros per 40 grams, van informar avui fonts oficials.

La iniciativa legislativa del Govern, que s'espera sigui aprovada a la fi d'any, posa en mans de l'Estat la producció i comercialització d'aquest estupefaent amb l'objectiu de combatre el narcotràfic.

Les autoritats uruguaianes pretenen vendre la marihuana al mateix cost que al mercat negre per "evitar que hi hagi un mal ús de la substància en mans inadequades", va dir el director de la Junta Nacional de Droga, Julio Calzada.

A més, la droga que produirà i vendrà l'Estat uruguaià "tindrà un estricte control de qualitat", va agregar.

Per poder comprar els 40 grams mensuals de marihuana, amb els quals es poden preparar uns 20 cigarrets, els consumidors hauran de presentar una targeta que tindrà un codi de barres.

No obstant això, en tramitar aquesta targeta els consumidors hauran de presentar el seu document d'identitat i s'agregaran altres dades com a edat, lloc de residència, ocupació i estat civil, va agregar Calzada.

Quan va presentar a l'agost passat el projecte de llei, el president d'Uruguai, José Mujica, de la coalició d'esquerre Front Ampli (FA), va explicar que si prospera la seva iniciativa el país plantarà unes 150 hectàrees de cànnabis per complir amb la demanda dels seus consumidors.

El FA té majoria en ambdues càmeres com per aprovar el projecte, però negocia amb l'oposició i va admetre alguna de les seves idees per tractar que el projecte final tingui els vots de legisladors de tots els partits.

El diputat socialista Julio Bango, un dels coredactors de la iniciativa, va expressar la voluntat del Govern que sigui aprovada pel Parlament (diputats i senadors) abans de finals d'any.

"Portem 50 anys buscant per la via policial i estem fracassant (en el combat al narcotràfic)", va afirmar el president en presentar la iniciativa, al temps va anunciar la seva intenció de fer enquestes oficials sobre aquest tema i va prometre que, si la ciutadania rebutja aquest assumpte, el suspendrà.

Segons sondejos privats realitzats abans de l'anunci de Mujica, el 60 per cent dels uruguaians és contrari a despenalitzar la producció i venda de marihuana.

Fa una setmana dos paraguaians i dos uruguaians van ser processats i empresonats acusats de tràfic de drogues per introduir al país 639 quilos de marihuana procedent de Paraguai.

L'ex president uruguaià Tabaré Vázquez (2005-2010), també del Front Ampli, predecessor de Mujica en el càrrec i a qui els analistes situen com a principal candidat a la Prefectura de l'Estat en 2014, va manifestar recentment els seus dubtes sobre el pla de l'actual Govern de legalitzar la marihuana.

Vázquez, oncòleg de professió, va dir que el consum de marihuana és "tant o més" nociu que el de tabac.

"No cal consumir marihuana, simple i planament, no cal consumir-la", va subratllar Vázquez, qui durant la seva gestió va impulsar una fèrria campanya antitabac que va derivar en un judici contra Uruguai de la tabacalera Philip Morris que encara continua.

Segons l'últim Informe Mundial sobre les Drogues 2012 de l'ONU, el cànnabis és la substància il·lícita més consumida al món, amb entre 119 i 224 milions de consumidors.

6-XI-12, efa, lavanguardia