el teatre de Bescanó inicia la "revolució cultural de les pastanagues"

Curiós i inèdit aspecte el que oferia l’aforament del teatre de Bescanó dissabte a la nit durant l’estrena de l’obra Suïcides, de la companyia Poca Cosa Teatre. Cadascuna de les 337 persones del públic subjectava entre les mans una pastanaga, i molts d’ells no van dubtar a mossegar-la abans que s’obrís el teló. Quines van ser les raons que el teatre presentés aquest aspecte tan poc comú?

Els espectadors van rebre en entrar una hortalissa en comptes d’una entrada, com a acte de protesta contra la pujada de l’IVA cultural, que ha passat del 8% al 21%. Un increment que el director d’El Teatre de Bescanó, Quim Marcé, qualifica de “cop dur” per a un sector “bastant tocat” i que podria suposar el tancament de moltes sales de concerts o teatres. Una acció imaginativa que ha donat la volta al món, ja que mitjans de comunicació internacionals com la cadena britànica BBC, el diari The New York Times o rotatius del Vietnam o de l’Uruguai, entre molts d’altres, se n’han fet ressò.

El que van comprar els espectadors per assistir a aquesta obra no van ser entrades sinó pastanagues, encara que amb la compra de cada pastanaga hi anava de regal l’entrada. Cada hortalissa es venia anticipadament per internet a 13 euros; 15 si es comprava a la taquilla. Un preu molt més econòmic per a la butxaca dels presents que si s’hi apliqués el 21% de l’IVA, que és amb el que estan gravats els espectacles culturals. El Teatre va penjar a la taquilla el curiós cartell de “Pastanagues venudes”.

Dels diners recaptats, El Teatre en pagarà només el 4% d’IVA, que és l’impost que s’aplica a les verdures i hortalisses, en ser considerat un article de primera necessitat. “Aquest és un preu molt més just que el 21%”, va recalcar Marcé, que va assegurar que El Teatre s’ha assessorat legalment i que no incorre en cap irregularitat. “El preu de l’entrada computarà com un ingrés atípic del teatre”, va explicar el director en roda de premsa a mitjans de la setmana passada.

Marcé encara té esperances que el Govern reflexioni i torni a abaixar l’impost, com va fer en el seu moment el govern lusità. Si no, pronostica una possible “revolució de les pastanagues” en altres teatres. Marcé va exposar que algunes sales de Madrid i Saragossa s’han interessat per aquesta acció, carregada de simbolisme.

El director del teatre va explicar que van triar una pastanaga perquè és l’hortalissa que el pagès posa davant del burro perquè l’animal avanci. En aquesta metàfora, el burro representaria el 21% d’IVA; la figura del pagès equivaldria als espectadors del teatre, i la pastanaga seria l’IVA del 4% que es vol aconseguir.

Meritxell Yanes, una de les artistes de la companyia Poca-Cosa Teatre, involucrada en l’acció, va destacar el caràcter “simbòlic” d’aquest acte de protesta i va lamentar les retallades que viu el sector de la cultura. “La cultura no és un luxe”, es va lamentar. Una mesura que també va aplaudir l’alcalde de Bescanó, Xavier Soy, que va qualificar de “desmesurat” l’augment de l’IVA cultural.

12-XI-12, S. Oller, lavanguardia