tanca l’Espai Mallorca de Barcelona (mentre Bauzá abandona l’Institut Ramon Llull)

L'acte de dilluns que ve arriba després d'uns mesos d'incertesa de l'Espai Mallorca fins que el Gremi d'Editors de les Illes Balears -entitat gestora de l'espai- n'ha anunciat el seu tancament, amb el "silenci", segons el col·lectiu Crits i renou, del govern balear i el Consell de Mallorca, "que no han qüestionat la decisió gremial".

Ja han confirmat la seva presència Maria del Mar Bonet, Sebastià Alzamora, Emili Manzano, Bel Olid, Toni Catany, John Carlin, Cinta Massip, Sam Abrams, Jaume Ayats, Toni Vidal, Blanca Llum Vidal, Arnau Pons, Toni Puntí, Rafel Duran, Francesc Ribera 'Titot', Pere Antoni Pons, Melcior Comes, Dolors Udina, Pere Tàpias, Ester Xargay, Carles Hac Mor i Isidor Marí ja han confirmat la seva assistència.

Ara, un grup d'usuaris i amics de l'Espai Mallorca organitzats pel col·lectiu Crits i renou està posant en marxa un projecte alternatiu que treballa contrarellotge per a la continuació de l'espai com un centre autogestionat.

3-XI-12, lavanguardia

L’Ajuntament de Barcelona es mostra sensible a les peticions d’ajuda de la plataforma Crits i Renou per salvar l’Espai Mallorca: ahir va enviar un emissari a l’acte reivindicatiu que va omplir el local del carrer del Carme de persones vinculades al món de la cultura, i avui està previst que un representant de l’ICUB rebi un portaveu de la plataforma per escoltar-ne les demandes.

Els membres de Crits i Renou pensen que tornar a obrir el local és econòmicament viable, amb múltiples possibilitats d’autofinançament (bar, botiga de productes mallorquins, venda de llibres, lloguer de les sales...), tot i que encara no han entrat a sospesar quina mena de fórmula jurídica faria possible gestionar el centre.

Les crítiques al Gremi d’Editors de Balears (l’entitat que gestionava el centre) i als responsables del Consell Insular eren unànimes entre la gent de cultura que va fer-hi cap per donar suport a la continuïtat de l’Espai, entre les quals destacava Maria del Mar Bonet, recent doctora honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. La cantautora recordava la desconfiança dels polítics que regeixen les institucions mallorquines (el PP) cap a la cultura, i especialment la cultura catalana. Els parlaments de les treballadores, que fa sis mesos que no cobren el sou, van alertar de la desaparició dels vincles que uneixen els territoris de parla catalana.

Les mostres de suport a l’Espai no paren de créixer. Poetes, novel·listes, artistes, músics, gent de teatre, professors, periodistes, assagistes han signat un manifest que demana la pervivència del centre. Roger Mas, Enric Casasses, Edgar Alemanys, el poeta Antoni Clapés o el Cor Jove de l’Orfeó Català van voler actuar en l’acte reivindicatiu d’ahir. Entre els signants del manifest hi ha Sebastià Alzamora (primer director del centre), Bel Olid, Toni Catany, John Carlin, Sam Abrams, Isidor Marí, Xavier Folch, Valentí Puig, Josep Massot i Muntaner, Pere Antoni Pons, Jaume C. Pons Alorda...

I també Toni Catany, el fotògraf que vol crear un Centre Internacional de Fotografia a Mallorca amb la donació de la seva obra i encara no ha rebut el vistiplau del Govern, malgrat que el Govern espanyol va transferir una subvenció de 4,3 milions d’euros.

El Gremi d’Editors, per la seva banda, justifica el desfasament financer en els retards del CIM a l’hora fer-los arribar els diners.

4-XI-12, lavanguardia

Una gestió nefasta duta a terme per l’expresident del Gremi d’Editors de Balears, Miquel Ferrer; una fórmula jurídica inadequada, i el desinterès de les administracions mallorquines, han conduït a l’anunci del tancament de l’Espai Mallorca, després de catorze anys de difondre la cultura balear a Catalunya.

Uns i altres es donen les culpes d’una llarga agonia. El Gremi responsabilitza el Consell Insular de Mallorca (CIM), governat pel PP, d’endarrerir el pagament de les subvencions i de desentendre-se’n, mentre les treballadores del centre, que ja tenen acumulades sis pagues pendents, llancen acusacions de temeritat. El tancament afecta també Illa de Llibres, a Palma.

La plataforma Crits i Renou per l’Espai Mallorca ha convocat un acte de protesta per dilluns dia 5, data de tancament del local, a les sis de la tarda. Es llegirà un manifest i l’actor Toni Gomila representarà el monòleg Acorar, dirigit per Rafel Duran. La plataforma vol negociar amb l’Ajuntament de Barcelona, propietari del local del carrer del Carme, la possibilitat de reobrir l’espai.

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC), en un comunicat, lamenta que es pugui posar fi a “a un dels centres d’activitat cultural i literària més dinàmics de la ciutat, del país i de tots els Països Catalans”.

La ILC es queixa que no hagi rebut “cap informació ni per part del Gremi d’Editors de Balears, ni per part del Consell Insular de Mallorca, ni per part del Govern de les Illes Balears”, que com la Institució, n’és patrocinador. La ILC s’ofereix a estudiar fórmules de gestió que permetin la pervivència d’un espai que és un punt de trobada dels qui comparteixen una cultura, una llengua i una tradició.

El dia 30 passat es va celebrar a Barcelona un judici, ajornat diverses vegades, en què les treballadores van acusar el Gremi, que és qui gestiona el centre, de temeritat per la dilació dels pagaments, mentre que el Gremi recorda que des de fa tres anys pateix retards en el pagament de les subvencions del CIM. “Creiem fermament que l’Espai Mallorca i Illa de Llibres són necessaris, i per això hi hem dedicat tots els nostres esforços durantels últims anys, però la falta de compromís dels nostres polítics, que tenen l’obligació de complir amb les seves competències, ens obliga a tancar aquests dos espais”, es defensava en un comunicat.

A començaments d’any, el Govern, el CIM, l’Institut d’Estudis Balears i el Gremi d’Editors es van comprometre a buscar una solució per saldar els deutes i assegurar la viabilitat del centre. Es van pagar els 85.000 euros que es devien al Gremi d’Editors i el Consell es va comprometre a avançar la meitat dels 150.000 euros pressupostats (una rebaixa substancial ja que abans eren 250.000). El Govern, després de reconèixer que el 2011 no havia fet efectives les seves aportacions, assegurava que havia concedit 30.000 euros per a l’organització d’activitats.

El Consell es desentén de l’Espai i el seu vicepresident, Joan Rotger, assegura que l’entitat no en depèn. Rotger “lamenta” el tancament decidit pel Gremi i assegura que el Consell “ha donat suport al projecte des del principi fins al final, valorant en la seva justa mesura la important contribució de l’Espai Mallorca a la difusió de les creacions dels artistes illencs en un territori emblemàtic per a la nostra cultura com és Catalunya”. Malgrat això, l’oposició afirma que si bé la gestió era responsabilitat del Gremi d’Editors, la responsabilitat política del bon funcionament del centre és del CIM, i que la crisi es va originar quan l’administració insular va començar a retardar els pagaments i els gestors van assumir unes despeses que no podien sufragar.

6-XI-12, lavanguardia

El Institut de Estudis Baleàrics (IRL) asumirá la promoción en el exterior de la lengua y la cultura catalanas propias de Baleares, tras la decisión del Govern de abandonar el Institut Ramon Llull (IRL) al cual destinó este año una partida de 1,2 millones de euros.

Así lo han informado a Europa Press fuentes de la Conselleria de Educación, Cultura y Universidades, que han recordado que el Govern, siguiendo los criterios de austeridad, ha decidido que en los Presupuestos de la Comunidad Autónoma para 2013 no se incorpore ninguna partida económica destinada a la participación de Baleares en el Consorcio del IRL.

La Conselleria dirigida por Rafael Bosch hizo este martes un balance positivo de la participación del Govern en el Ramon Llull durante los últimos años y reconoció la importancia de haber "compartido experiencias y buenas prácticas trabajando en este sentido, sobre todo, en el ámbito de la difusión internacional y de los programas comunes de las sedes del IRL en Palma de Mallorca y Barcelona".

Cabe recordar que el presidente del Ejecutivo balear, José Ramón Bauzá, anunció este martes en la World Travel Market de Londres la decisión del Govern de abandonar el IRL, debido, según explicó, a la "deriva independentista" que, a su juicio, ha tomado Catalunya.

El Ramon Llull cuenta con dos sedes, ubicadas en Barcelona y en Palma de Mallorca, al tiempo que cuenta con oficinas en Nueva York, Berlín, Londres y París.

7-XI-12, lavanguardia