tenim una premsa de qualitat, per a donar informació, o una d’immunda, per a repartir merderades?

En els darrers dies hem vist com la premsa conservadora s'escandalitzava per això que anomenava “la dolce vita” d'Artur Mas en el seu viatge a Moscou, on la passada setmana va presidir el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia. No és que el president de la Generalitat acabés amb el caviar i el xampany del país, ni que hagués tancat el Pachá de la plaça Nikolskaya per a festejar res. El pecat de Mas era haver-se allotjat amb la seva esposa a “la suite de superlujo, a 1.600 euros la noche”, que va merèixer el titular escandalitzat de la portada del dissabte i el diumenge del prestigiós diari ABC i diverses pàgines interiors. La foto de l'habitació (un dormitori amb un saló) ocupava les tres quartes parts de la primera plana sabatina, recordant que encapçalava una àmplia delegació “mentre decideix dures retallades”. També La Razón li va dedicar el peu de la seva portada, destacant que es van allotjar “en un lujoso hotel de Moscú a cargo de la Generalitat”.

No sol ser habitual que les habitacions de dignatarios espanyols en els seus viatges oficials acabin sent portades de la premsa, com tampoc es té notícia que aquestes personalitats s'allotgin mai en hostals o pensions, la qual cosa segurament sí seria una informació de primera plana. Però són temps políticament tormentosos i tot val per atiar l'adversari i, indirectament, convertir una estada obligada en un element d'indignació col·lectiva.

Però la veritat triomfa per si mateixa (això no és d'Èsquil, sinó de l'escèptic Epictet) i en aquest cas el president del comitè organitzador del Fòrum Catalunya-Rússia va defensar en TV3 el viatge, a fi de cercar oportunitats de negoci, i va qualificar d'injustes les crítiques pel preu de l'habitació de l'hotel, que no era de 1.600 euros, sinó de 265, inclòs l'esmorzar i l'IVA. A més, Lacalle va aclarir que cada participant va pagar la seva habitació, inclòs Mas, i van abonar el mateix preu, que va resultar molt barat, atès que es van llogar un nombre important d'habitacions i sales de l'hotel.

L'agència Efe es va encarregar de difondre per la seva xarxa les declaracions d'Enrique Lacalle referides a l'allotjament del president de la Generalitat a la capital russa, pel seu interès informatiu, arran de la reacció suscitada en alguns mitjans de Madrid. Per cert, ABC no va recollir en la seva edició d'ahir l'aclariment, segurament perquè els va semblar irrellevant.

7-XI-12, Màrius Carol, lavanguardia