Castellers de Vilafranca: la millor actuació de 210 anys d’història castellera

No tenen límit. Ahir els Castellers de Vilafranca es van tornar a superar i van protagonitzar la millor actuació de 210 anys d’història castellera: la torre de nou sense manilles, el quatre de nou sense folre, l’inèdit set de nou amb folre i el pilar de vuit amb folre i manilles, una combinació de precisió tècnica, potència castellera i disponibilitat de recursos que no es pot descriure
amb paraules.

La colla de Vilafranca havia planificat tancar la temporada amb tres castells d’una altra galàxia i arrodonir-la amb el millor pilar, que aquest any només han alçat ells. Els verds no s’han separat ni un mil·límetre d’aquest pla tan ambiciós i en cada ronda afegeixen una èpica més important al resultat acumulat, que ahir va acabar sent el més gran i complet de la història.

La torre de nou sense manilles s’havia convertit en un dels objectius. El domini que exerceixen sobre la torre de vuit sense folre els animava a derrotar aquesta construcció. Però aquest castell no és simplement posar la de vuit a sobre d’una pinya i tancar-la amb un folre de 61 persones. Ahir, el castell va pujar, però es va trencar un cop carregat, com ja els havia passat el 2005 i el 2011.

La caiguda no es va concebre com un fracàs. Per això, els verds van atacar el castell total, el quatre de nou sense folre, una construcció d’extrema dificultat. I la màquina verda va sotmetre al seu domini les lleis de la gravetat i de la física amb una autoritat inqüestionable, completant el segon quatre de nou sense folre de la seva trajectòria. Ja amb aquestes dues construccions, els del Penedès es van superar amb èxit amb un castell inèdit, el set de nou amb folre, el resultat de l’evolució del set de set. Calen més de 600 persones a la base i una llista de castellers tècnicament preparats en diverses posicions. Després, es van veure amb forces per alçar i descarregar el pilar de vuit amb folre i manilles.

En la mateixa actuació, els Capgrossos de Mataró van revalidar la seva condició de colla de gamma extra en coronar el dos de nou amb folre i manilles, així com el tres i el quatre de nou amb folre. Els Xiquets de Tarragona no es van poder convertir en la setena colla que accedeix a l’elit i van haver de desmuntar el cinc de nou amb folre, però van fer una gran exhibició amb el tres i el quatre de nou amb folre i el cinc de vuit. Els Castellers de Sants van coronar el tres de nou amb folre i van descarregar el set i el cinc de vuit.

2-XI-12, S. Terraza, lavanguardia