2-XI-12

 Flama de la Veritat a Pisa, Itàlia.

Molts Tashi Deleks des de Zuric!

Ara queden ja molt pocs dies per tornar a Barcelona després de la gira europea de la Flama de la Veritat. Avui estic a Suïssa, l'últim país de la campanya i vint-i quart que vam visitar en dos mesos. El diumenge 4 de novembre serà l'últim dia d'acció davant de l'oficina de l'ONU a Ginebra.

Estic molt satisfet de la campanya que hem fet pel meu país, el Tibet. Hem tingut molt èxit i hem pogut mantenir trobades amb nombrosos alcaldes, membres del Parlament, del Senat i polítics que estan donant suport la nostra causa. Sobre tot el públic en general ha mostrat molta simpatia i solidaritat amb el poble tibetà.

La campanya de recollida de signatures continua encara en cada país. M'agradaria poder oferir una xifra total, però en aquest moment no puc fer-ho perquè no tinc les dades. Més endavant, quan s'acabi el comptatge de les signatures a tot el món us informarem.

D'altra banda, sabem que la nostra campanya no és fàcil: molts polítics estan més preocupats amb el poder econòmic del Govern de la Xina que amb el respecte als drets humans. Tenen molta por, però tot i això m'han rebut amb molt afecte i respecte, ens hem fet fotos junts, encara que després m'han demanat que m'han demanat que no es publiquin. Tenen la seva raó i la respecto.

La veritat és que la situació dins del Tibet segueix dramàtica, tràgica i seriosa. El govern xinès i els seus militars continuen perseguint i reprimint dins del Tibet en els monestirs, en les escoles i als carrers. Cada setmana detenen dotzenes de tibetans que després desapareixen i ningú torna a saber d'ells. Veure notícia: "Al menos 130 detenidos o perseguidos en los dos meses previos al Congreso PCCh".

Fins avui, lamentablement, ja són 64 germanes i germans tibetans que s'han auto immolat mostrant la seva desesperació i sofriment, 62 d'ells dins del Tibet. No tenen llibertat d'educació, ni de religió i ni de moviment. A més, el Govern de la Xina està duent a terme des de fa dècades una massiva destrucció del medi ambient i, per descomptat, no respecta els drets humans fonamentals ni al Tibet ni a la Xina. 

La comunitat internacional, però, segueix en silenci. Prefereix no saber, no tenen valor de parlar.

El silenci és molt perillós!

El que està passant al Tibet no només és greu per als tibetans: en un futur afectarà a tothom. Malgrat això, la nostra lluita sempre seguirà per la via pacífica i no violenta, basada en la veritat, encara que la veritat avui té menys valor que els mercats. No cal que digui molt més sobre això, tots ho sabeu.

La nostra petició als tibetans dins del Tibet és que si us plau parin amb les immolacions perquè la vida té molt valor i amb vida es poden fer moltes més coses positives.

Dimarts dia 6 de novembre a les 11h, coincidint amb la celebració del descens del Buda al Paradís de Tushita, Xavi i jo arribarem a Barcelona amb molt ànim i esperança. Si teniu temps lliure i podeu venir, em s'alegrarà molt poder veure-us i saludar-vos. Si no, a la tarda, ens veiem a l'especial Puja de Lha Bab Düchen, a les 20h.

Sempre agraït pel vostre suport i simpatia al nostre país, us envio els meus millors desitjos.

Fins molt aviat!

Thubten Wangchen