Barcelona, bloquejada per la politiqueria de la partitocràcia

Diuen en castellà que al regne dels cecs, el borni és el rei. L'Ajuntament de Barcelona seria avui el borni enmig d'un mar d'administracions ofegades i en fallida. La capital catalana és de les poques institucions públiques que presenta un pressupost per a l'any vinent amb un dèficit zero i amb 347 milions per a inversions. Això no és solament mèrit de l'actual govern, sinó d'una tradició de bona gestió econòmica que sempre ha imperat al Consistori barceloní. Sense oblidar tampoc que Barcelona és la ciutat més cara d'Espanya en molts tipus de taxes i impostos. Fins i tot, la bona salut financera de l'Ajuntament ha suposat un alleujament per a la Generalitat i per al Govern central, que comencen a acostumar-se a ajornar o a deixar de pagar factures de serveis i inversions que els corresponen i que obliguen el Consistori que presideix l'alcalde Xavier Trias a avançar els diners. Aquesta injusta situació no pot durar perquè les arques municipals també es buidaran.

Com veiem, el problema que avui té Barcelona no és econòmic, si es compara amb l'entorn. El principal maldecap que té Trias segueix sent la seva minoria política i la conjuntura electoral en què ens trobem. L'alcalde proposa aparentment un bon pressupost, però no té una majoria per aprovar-lo. La data fixada per a les eleccions catalanes, el 25 de novembre, li va fatal per a les seves aspiracions perquè el procés per aprovar les ordenances i els pressupostos ha d'aclarir-se abans i els seus principals rivals polítics (PSC i PPC) no estan disposats a donar-li gens ni mica d'aire en plena campanya electoral.

Les ordenances fiscals que defineixen bona part dels ingressos de l'Ajuntament de Barcelona s'hauran d'aprovar inicialment divendres que ve. En cas contrari, ja no hi haurà temps per evitar que l'1 de gener s'apliquin les mateixes taxes vigents aquest any. La tinent d'alcalde d'Economia, Sònia Recasens, no perd l'esperança encara que ho té molt complicat perquè, a diferència dels pressupostos, l'aprovació de les ordenances necessita majoria absoluta. És a dir, que PSC o PPC haurien de votar-hi a favor, ja que l'abstenció no val. El bloqueig de les ordenances comportaria que no es podrien aplicar novetats com l'ajornament de l'IBI a famílies en atur o l'eliminació de l'impost de plusvàlues en el cas de dació en paga d'hipoteques. Però tampoc entrarien en vigor les impopulars taxes de noces, de contrast de la prova d'alcoholèmia o la zona lila. El govern de Trias estaria disposat a renunciar a alguna de les noves taxes a canvi del vot socialista o popular, però cap dels dos vol aparèixer donant suport a CiU. Novament la tàctica política preval, i el risc de bloqueig de la ciutat és evident. És més que probable que succeeixi el mateix amb el pressupost. Novament, Barcelona paga els plats trencats de la política catalana. Com ho explicaran als ciutadans?

22-X-12, Enric Sierra, lavanguardia