el Govern del PP posa fora de la llei la denominació "País Valencià"

L'ofensiva pel valencianisme ha pujat de revolucions en el PP. Un discurs que sempre li ha donat bon resultat i que és un as a la màniga en temps difícils. Ahir, els populars, van presentar dues proposicions no de llei en defensa dels senyals d'identitat.

Una de les mesures que més polèmica generarà serà, sens dubte, el punt que dicta que Les Corts no tramitin cap iniciativa, vingui d'on vingui, que no respecti la denominació oficial de Comunitat Valenciana. D'aquesta manera, els grups de l'oposició que solen utilitzar el terme País Valencià podrien veure com les seves iniciatives són rebutjades al no ajustar-se a la denominació aprovada per la Càmera regional. Dos partits, com són el cas del PSPV i de EUPV, incorporen en el seu nom oficial el terme País Valencià, per la qual cosa s'obre una sèrie d'interrogants sobre la utilització del terme en les seves iniciatives parlamentàries.

La proposició no de llei del PP insta a universitats, sindicats, partits polítics, institucions oficials i associacions al fet que s'utilitzi la nomenclatura oficial de Comunitat Valenciana, que és la que es recull en l'Estatut. De fet, en l'últim debat de política general es va aprovar una proposta de resolució (els socialistes es van abstenir) per reivindicar la marca Comunitat Valenciana per sobre de la resta.

La iniciativa del PP és una resposta a la moció aprovada a l'Ajuntament de Barcelona amb el vot a favor de tots els grups excepte els populars catalans que integrava a la Comunitat Valenciana en els 'països catalans'. El PP defensa que la Comunitat és l'herència del Regne de València.

La proposta del PP blinda el territori de la Comunitat compost per les províncies d'Alacant, València i Castelló; reivindica la Senyera coronada; defensa l'himne del mestre Serrano amb lletra de Maximilà Thous i el valencià com a llengua pròpia de la Comunitat. A més, es demana que Les Corts condemnin qualsevol intromissió contra els senyals d'identitat pròpies de la Comunitat.

Al costat d'aquesta iniciativa, el portaveu popular, Jorge Bellver, va presentar una altra en la que s'insta al Parlament de Catalunya al fet que respecti que el valencià és la llengua que es parla a la Comunitat. És la resposta a una iniciativa aprovada per la Càmera veïna en la qual demanava que s'impartís la llengua catalana en els col·legis de la Comunitat.

11-X-12, I.H., lasprovincias

Els grups de l'oposició parlamentària a Les Corts no estan per la labor d'acatar la decisió del PP d'aprovar una proposició no de llei perquè només s'utilitzi la denominació Comunitat Valenciana i s'evitin d'altres com País Valencià. Els tres partits de la bancada de l'esquerra no estan disposats a assumir una proposta que s'aprovarà per la majoria popular i que tots van coincidir a qualificar de «antidemocràtica».

Dos dels grups parlamentaris de l'oposició, com són PSPV i EUPV, incorporen en les seves sigles el terme País Valencià. Un detall que fa que la seva posició sigui més bel·ligerant contra la iniciativa en defensa dels senyals d'identitat que ha registrat el PP en la Càmera valenciana.

El portaveu socialista, Antonio Torres, va assenyalar que la proposició del PP «va en contra de l'Estatut perquè en el seu preàmbul figura el terme País Valencià». A més, va assenyalar que el seu partit ha reivindicat amb força una denominació «que figura en les nostres sigles». Per a Torres «tot és una cortina de fum que surt per tapar el que realment passa que no és una altra cosa que les retallades socials».

En el PSPV, al programa amb el qual Jorge Alarte va guanyar la secretaria general, es va buscar bandejar País Valencià en favor de Socialistes Valencians. Una mesura que va trobar un ampli rebuig en el partit però que no va impedir que l'anterior direcció promocionés la nova marca. Els lermistas, després del triomf de Ximo Puig, van tornar a reivindicar el nom històric de PSPV.
Esquerra Unida tampoc està per la labor d'acatar la proposta del PP. El seu portaveu adjunt Ignacio Blanco va qualificar la iniciativa que va signar Rafael Maluenda de «antidemocràtica i antihistòrica». Blanco va recordar que amb el terme País Valencià «es combatia el franquisme» i va defensar que igual que Regne de València, la denominació figura en la Carta Magna.

Precedent perillós

El diputat d'EU va assenyalar que País Valencià és una denominació que va lligada als partits d'esquerra: «Si el PP vol llevar-ho i ho aprova crearà un precedent perillós a Les Corts. Després pot arribar un altre grup i tractar d'imposar una altra denominació».

Blanco va assenyalar que respecta País i Regne, «fins i tot Comunitat, encara que aquesta no tingui cap arrelament històric i va ser un arranjament que es va fer no sé on amb el primer Estatut». El diputat d'EU va assenyalar que la proposició del PP seria recurrible judicialment «i estic segur que es guanyaria».

Des de Compromís, que no incorpora les sigles País Valencià però que sí que es reivindiquen com els més nacionalistes de la Càmera, també va rebutjar la mesura anunciada pel grup majoritari. El seu portaveu, Enric Morera, va esgrimir el mateix argument que la resta de diputats de l'oposició: «Figura en l'Estatut, en el seu preàmbul, per la qual cosa prohibir l'ús de País Valencià és una involució democràtica». Per a Morera, la iniciativa del PP està fora de la legalitat: «L'única cosa que pretenen és tapar altres assumptes que no els són tan favorables amb debats artificials com aquest».

12-X-12, I.H., lasprovincias