Malala Yusafzai, 14 anys, màrtir de la seva llibertat, de la llibertat

La volen morta, igual que abans la volien ignorant. Però Malala Yusafzai, la nena pakistanesa de catorze anys tirotejada el dimarts pels talibans, els torna a portar la contrària. Al cap de tres hores d'operació en un hospital militar de Peshawar, els metges van aconseguir ahir extreure-li la bala allotjada prop de la medul·la espinal. Una bala que ahir era reivindicada desvergonyidament pel portaveu del Moviment Talibà de Pakistan, Ihsanulah Ihsan. “Si sobreviu, tornarem a atemptar contra ella”, va dir.

Malala –símbol precoç de la resistència als talibans a la vall de Swat– està encara a la UCI. Però ja no es tem per la seva vida i es descarta traslladar-la a l'estranger. Mentrestant, el país segueix la seva evolució commocionat. Aquesta vegada, a la vista d'una nena que es debat entre la vida i la mort, a qui un terrorista va disparar a boca de canó, pocs polítics tenen estómac per a les justificacions dels talibans: “Defensa l'obscenitat i els valors occidentals, critica els muyahidins i diu que Obama és el seu ideal. Encara que els talibans no som partidaris d'atemptar contra les dones, varem organitzar una shura (consell) i varem decidir que era legítim i obligatori matar-la”.

Malala viatjava en l'autobús de l'escola, el dimarts a Mingora, la principal ciutat de Swat, quan va irrompre un individu armat preguntant per ella. Quan una altra estudiant la va assenyalar, el terrorista va disparar sengles bales al cap i el coll de Malala i una altra bala contra l'acusadora. Una tercera nena, fora de perill, també va quedar ferida. Encara que hi ha trenta sospitosos detinguts, el veritable culpable sembla que ha fugit. El govern regional ha ofert una recompensa d'uns 80.000 euros.

Fa cinc anys, Malala, filla d'un mestre de Swat –una vall idíl·lica a poques hores d'Islamabad, que havia estat lloc d'estiueig abans de convertir-se en camp de batalla–, volia anar a escola. Però la infiltració de talibans a tot el districte de Malakand, des del 2007, ho feia cada vegada més difícil. Malgrat una ofensiva de l'exèrcit, a principis del 2009, els talibans havien recuperat gran part del districte. En la seva marxa, els islamistes havien derrocat dos centenars d'escoles, sobretot de nenes. El seu objectiu –proclamat pel mulá Fazlulah a la ràdio– era instaurar la xaria. Allí on es feien forts, tancaven les escoles, prohibien a les dones anar al mercat sense burka, executaven els desafectes i destruïen discos i pel·lícules.

Contra tot això es rebel·lava Malala en el seu diari, escrit sota pseudònim i difós pel servei en urdu de la BBC. A ella, que volia ser metge, els talibans l'havien privat de l'escola per ser nena. Els polítics pakistanesos semblaven més disposats a apaivagar als fanàtics que a defensar el seu dret a formar-se.

En el 2009, el Parlament va aprovar gairebé per unanimitat un pla de pau amb els talibans que acceptava la implantació de la xaria a Malakand. Només el clam en protesta pel vídeo de l'apallissament d'una noia per la policia moral va canviar l'opinió del Govern.

L'any passat, Malala va rebre el premi de la Pau de mans del primer ministre. El seu exemple servia per dissipar dubtes sobre l'operació armada contra els talibans, que s'havia saldat amb uns 2.000 guerrillers morts i dos milions de desplaçats.

Ahir, el polític de moda al país, l'excapità de la selecció de cricket i favorit de l'exèrcit, Imran Jan, tenia motius perquè li caigués la cara de vergonya. Tant és així que, quan va obrir la boca, finalment es va oferir a sufragar les despeses mèdiques. En una marxa per la zona, poques hores abans de l'atemptat, Jan havia proclamat, com és el seu costum, que el Moviment Talibà de Pakistan no és més que una reacció als bombardejos de zones tribals per part d'avions no tripulats nord-americans.

L'assumpte qüestiona el control de l'exèrcit sobre la vall de Swat. Els talibans han tornat amb força.

11-X-12, J.J. Baños, lavanguardia

La menor, Premi Nacional de Pau d'Afganistan, ha resultat ferida juntament amb una altra nenes en l'atac

Malala Yusufzai, una activista de 14 anys pakistanès que fa campanya a favor de l'educació de les nenes al seu país i contra la repressió, ha resultat ferida en un atac contra el seu cotxe per desconeguts a la vall de Swat, en el nord-oest de Pakistan, segons informen els mitjans pakistanesos.

La menor, Premi Nacional de Pau d'Afganistan, ha resultat ferida juntament amb una altra nenes en l'atac, que s'ha produït quan Malala tornava a casa des de la seva escola en Mingora, principal ciutat de la regió. Segons la Policia, Malala ha rebut dos impactes de bala i ha estat traslladada a un hospital local, després de la qual cosa va ser evacuada a un hospital en Peshawar, principal ciutat d'aquesta zona del país.

D'acord amb 'Dawn', la nena està fora de perill però el primer ministre, Tall Pervez Ashraf, que ha condemnat l'ocorregut, ha ordenat el seu trasllat a Peshawar en helicòpter immediatament. Pel que sembla, segons GEO TV, Malala havia rebut amenaces de mort, després de la qual cosa la seva escola li va subministrar un cotxe especial i seguretat desarmada.

La petita va ser guardonada amb el Premi Nacional de Pau pel Govern pakistanès al desembre de 2011 pels seus valents serveis per promoure la pau en les condicions extremadament hostils de Swat. Malala va escriure en 2009 un diari per a la BBC Urdu sobre la vida sota els talibà, que van controlar aquesta zona de Pakistan breument durant aquest any. A més, el grup de defensa de la infància Kids Rights Foundation va nominar a Malala per al Premi Internacional Nens per la Pau, convertint-la en la primera pakistanesa a optar a aquest guardó.

9-X-12, ep, lavanguardia