nou informe sobre la continuïtat a la Unió Europea d’una Catalunya independent

Una Catalunya independent formaria part de la UE, segons un estudi presentat per ERC

"Cap tractat constitucional vigent a la UE ho prohibeix", assegura Marta Rovira. Acadèmics experts en ciència política i dret de la UB i la URV signen l'estudi

Barcelona | Actualitzada el 09/10/2012

'Catalunya, nou estat d'Europa?'. Aquesta pregunta, que recorda el lema que va presidir la capçalera de la manifestació del passat Onze de Setembre, és la base per a l'estudi que aquest dimarts ha presentat ERC sobre la viabilitat de la integració catalana a la UE en cas d'independència.

"No hi ha cap article en tots els tractats constitucionals que prohibeixi que la mateixa ampliació que es produeix quan un estat sol·licita l'adhesió a la UE es faci quan una nació sense estat s'independitza", ha explicat la secretària general republicana, Marta Rovira. Segons les conclusions de l'estudi, Catalunya heretaria tots els drets i les obligacions que l'estat espanyol ha contret en l'àmbit internacional.

L'estudi està signat pel catedràtic de Ciència Política de la UB, Jordi Matas, pel professor de dret comunitari de la URV Alfonso González, el professor de dret constitucional de la URV Jordi Jaria i la professora de dret constitucional de la URV Laura Román. Aquest dimarts l'han presentat a la seu nacional d'ERC en un acte de la Fundació Josep Irla, tot i que el document està enllestit des de fa mesos i, per tant, és previ a la polèmica entorn de la possibilitat o no que Catalunya s'incorporés a la UE en cas d'independència.

Catalunya heretaria els compromisos i drets contrets per l'Estat

Les conclusions són clares i asseguren que Catalunya no tindria cap problema per integrar-se a la UE, un cop revisat tot l'ordenament jurídic en vigor a la UE. L'argument que s'utilitza és que Catalunya heretaria tots els compromisos i tots els dret contrets per l'estat espanyol en l'àmbit internacional. El dret internacional avalaria, doncs, la incorporació de l'estat català com a nou membre comunitari.

A més, "cap membre de la UE podria vetar l'accés d'un estat que ja és membre de la Unió", ha indicat Rovira en relació amb el possible veto que Espanya intentaria exercir contra la incorporació de Catalunya a la Comunitat. Rovira ha explicat que l'únic problema legal que podria tenir Catalunya seria el de complir amb els requisits econòmics per accedir a la UE. Un problema derivat del context actual de crisi econòmica que pateix Europa en general i l'Estat i Catalunya en particular.

Per últim, la secretària general republicana ha destacat que Catalunya "seria viable fora de la UE", però que el sentiment "europeista" dels catalans fa necessari que el futur estat català continuï apostant per la integració europea.