recurrent alerta a l’àrea metropolitana per la gran pol.lució de l’aire que respirem

Compte amb l'aire. La situació atmosfèrica anticiclònica ha provocat elevats nivells de concentració de partícules en suspensió a les capes baixes de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i va propiciar ahir que la Generalitat activés el seu protocol d'actuació davant la pol·lució.

El pla d'emergència comporta, entre altres mesures, la reducció dels límits de velocitat als principals accessos a la capital fins al valor màxim de 90 quilòmetres per hora. També suposa la disminució de les emissions de gasos per part de les plantes tèrmiques i de les cimenteres. A més, es recomana evitar l'ús del vehicle privat si no és imprescindible i utilitzar el transport públic sempre que sigui possible als 40 municipis de l'àrea de Barcelona (una zona que, en poques paraules, inclou les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental i l'Oriental).

D'altra banda, Protecció Civil va avisar els ciutadans més sensibles a les zones afectades, com ara persones grans o amb malalties respiratòries, que tinguin especial cura i que no facin esforços ni activitats físiques intenses a l'aire lliure.

Aquestes actuacions formen part del pla de millora de la qualitat de l'aire de la Generalitat. És la cinquena vegada que el Departament de Territori i Sostenibilitat activa aquest protocol i la primera que ho fa per la presència excessiva de partícules en suspensió...

El resultat és, en qualsevol cas, un ambient carregat, tapat, que posa a prova una bona respiració. Per això l'alerta. Serveixen com a exemples els valors recollits en dues estacions, una a l'àrea metropolitana i l'altra en ple centre de Barcelona (Sant Vicenç dels Horts i l'Eixample), on es van assolir concentracions diàries de 58 i 53 mcg/m3, respectivament, de manera que s'excedia el límit dels 50 mcg/m3 establerts com a màxim diari per la Unió Europea (i que no es pot superar més de 35 vegades a l'any), mentre que la mitjana anual no ha de sobrepassar els 40 mcg/m3. No obstant això, segons les dades facilitades per la Generalitat, l'estació atmosfèrica de Sant Vicenç dels Horts va assolir aquest dilluns una punta màxima de 80,3 mcg/m3 de partícules PM10, i la va seguir la de Sant Adrià de Besòs, amb 73, dos pics sens dubte excessius...

La contaminació per NO2 ha estat relativament alta (111 mcg/m3 en una hora a l'Eixample, o 94 mcg/m3 a Gràcia-Sant Gervasi), però no ha assolit els 200 mcg/m3, que és el llistó que es fa servir per decretar l'alerta. En qualsevol cas, és més del doble del màxim permès com a mitjana anual (40 mcg/m3).

El protocol de contaminació atmosfèrica activat als 40 municipis de l'àrea metropolitana comporta que Protecció Civil recomani utilitzar el transport públic sempre que sigui possible per evitar l'emissió de més contaminants i que no s'utilitzi el cotxe particular si no és imprescindible. La raó és que el trànsit és el principal emissor de partícules...

La Unió Europea manté obert un expedient contra Espanya per la contaminació per partícules en suspensió a l’àrea de Barcelona, entre altres zones. Paradoxalment, la presència de les partícules s’havia reduït els últims anys, mentre que en paral·lel la pol·lució per NO2, l’altre gran contaminant dels cotxes, és el que pot provocar un nou expedient, ja que el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès han superat els límits anuals (40 mcg/m3) els dos últims anys. El Govern va demanar a la Unió Europea una pròrroga fins al 2015 per al compliment d’aquest límit, però la Comissió no l’ha autoritzat ara per ara i ha sol·licitat que s’apliquin mesures “més estrictes” per reduir la pol·lució. Gràcia-Sant Gervasi (66 mcg/m3), l’Eixample (65), Terrassa (51), Sabadell (48), Montcada i Mollet (46) són aquests punts negres.

10-X-12, A. Cerrillo/Ó. Muñoz, lavanguardia