la violació d’una dona, violació de la democràcia, de la llibertat, de la humanitat

Activistes del col·lectiu Femen van protestar ahir en topless al costat de la Venus de Milo del Museu del Louvre de París contra la presumpta violació a Tunísia d'una dona de 27 anys per diversos agents de policia. Mostrant els seus pits, les activistes lluïen sobre el seu cos eslògans com Tenim mans per frenar les violacions.

La noia estava en un cotxe amb un amic la nit del passat 3 de setembre a la ciutat de Tunísia quan tres policies la van ordenar baixar. Mentre dos la violaven en el cotxe patrulla, el tercer obligava al noi a treure diners d'un caixer automàtic.

La jove va denunciar l'atac i els policies estan detinguts, acusats de violació i extorsió. Després d'aquesta denúncia, els agents van afirmar que van descobrir a la noia i el seu amic “en una posició immoral”, la qual cosa va comportar l'acusació de “atemptat contra la decència”.

Un jutge ha vist el cas aquesta setmana i encara no s'ha pronunciat. El ministre de Justícia tunissià ha reconegut que “la violació d'aquesta jove és horrible” i ha demanat paciència, mentre el Quai d’Orsay espera que s'aixequin els càrrecs contra ella.

"Dones musulmanes, despulleu-vos", proclama Inna Shevchenko durant una manifestació contra l'actitud dels islamistes enfront de les dones, a la fi de març de 2012 en París.

El passat agost, milers de tunissianes es van manifestar a la capital contra l'esborrany de la nova Constitució, que estableix un paper de la dona “complementari al de l'home en la família”. Aquest article sembla atemptar contra la llei de 1956 que equipara els drets d'homes i dones en molts camps. Gràcies a aquesta llei, les tunissianes van poder votar, divorciar-se i controlar la seva salut reproductiva. L'avortament és legal des de 1965.

Les dones de Enahda sostenen que la passada Constitució ja obligava a la dona a comportar-se amb els seus marits “segons el costum i la tradició”. I així era i segueix sent, especialment fora de Tunísia capital. A pesar que el 91% de les dones tenen un certificat escolar, només el 30% treballa. La societat és patriarcal. Sobre aquesta base, molts policies, després de la revolució del 2011 i l'auge de l'islamisme polític, han parat a dones per no vestir amb decència o per sortir de casa sense un home al seu costat.

L'arquitecta Nabila Bakli, molt activa durant la revolució, considera que els abusos policials, exemplificats en la violació de la jove, “són una porta oberta a la barbàrie jurídica i la xaria”. “Aquest cas –afegeix– porta la sement que pot acabar amb la Tunísia laica. És el preludi d'un crim contra la humanitat”.

Enahda ha permès el vel –que estava prohibit– però no ha imposat cap codi de vestir i aquest estiu les platges s'han omplert de bikinis. Aquest equilibri, no obstant això, no serà fàcil de mantenir. Els salafistes exigeixen la xaria pura i dura, mentre l'esquerra laica demana una igualtat total de sexes.

La parella que va ser sorpresa en el seu cotxe el 3 de setembre nega que estigués fent res indecent. El ministre de Justícia, Nuredin Bhiri, assegura que el cas no deixarà caps per lligar i recorda que l'any passat es va reformar el Codi Penal perquè la violació pugui considerar-se tortura i si la comet un funcionari. Si la llei s'aplica així, els agents podrien arribar a rebre la cadena perpètua, però les feministes recelen d'una justícia que permet que els policies converteixin a les seves víctimes en acusats.

4-X-12, X. Mes de Xaxàs, lavanguardia