corredors ferroviaris: quins interesos defensa el PPSOE al Parlament Europeu?

La disputa pel corredor ferroviari del Mediterrani i el corredor central provocarà que el PSC voti a Brussel·les en contra de l'esmena que presentarà el PSOE amb el PP. Els socialistes catalans s'oposaran a la petició que s'inclogui en la futura xarxa transeuropea de transports la travessia central, perquè uneixi Espanya amb França a través dels Pirineus.

L'eurodiputada del PSC, María Badia, va explicar ahir que es desmarcaran en la votació del grup socialista a la Càmera europea, com ja han fet en altres ocasions en les quals han considerat que es tractava de propostes que anaven contra els interessos de Catalunya. "Tornar a posar el debat del corredor sobre la taula, quan ja s'ha dit que el prioritari és el mediterrani, és absurd. Si no establim prioritats, ho diluïm tot", va opinar.

I és que a l'octubre del 2011, Brussel·les va desvetllar que considerava "prioritaris" només el corredor atlàntic (País Basc) i el corredor mediterrani (de La Jonquera a Algesires), deixant fos l'eix central. Malgrat això, l'objectiu de PP i PSOE és aconseguir per la via del tràmit parlamentari la inclusió del màxim d'infraestructures espanyoles possibles a les xarxes a cofinançar per Brussel·les.

"Els dos grans partits de l'arc parlamentari espanyol, que al seu torn suposen al Parlament Europeu gairebé el 90% de la representació espanyola, coincideixen a defensar els interessos legítims d'Espanya", assenyala el text subscrit per ambdues formacions i que van presentar el dilluns a la premsa els eurodiputats Luis de Grandes (PP) i Inés Ayala (PSOE). Per al parlamentari popular, la travessia central és un "projecte d'Estat", a més de "viable i oportú". De Grandes va criticar "als quals consideren que si s'apostava només pel corredor mediterrani llavors es tocaria a més" i va defensar "la pluralitat de territoris i vies pròpies d'Espanya".

Les esmenes al projecte de la xarxa es votaran en la Comissió de Transports del Parlament Europeu el 27 de novembre i en ple el proper mes de gener, segons les previsions provisionals de l'Eurocambra.

Una altra dada que indica el nivell de l'interès del Govern de Mariano Rajoy és que les inversions de l'Estat en infraestructures tornen a penalitzar el corredor mediterrani -reivindicat pels governs català, valencià i murcià, i per les organitzacions empresarials d'aquestes comunitats- en favor d'altres obres com l'AVE gallec, que se situa com a primera prioritat d'inversió per al Ministeri de Foment.

"Quan un és obtús, ho és sempre", va dir ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, per tractar d'explicar la "discriminació" de la qual, al seu judici, és objecte Catalunya, i com a exemple d'això va citar la "insistència" del Govern central en el corredor central.

Més dades. El projecte de l'alta velocitat en la comunitat que governa Alberto Núñez Feijóo rebrà una inversió total d'1.079,21 milions d'euros mentre que la inversió per al corredor mediterrani, que es reparteix entre quatre comunitats (Catalunya, Comunitat Valenciana, Murcia i Andalusia) es xifra en 1.019 milions d'euros.

Es dóna la circumstància que el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat presentat pel Govern la setmana passada coincideix amb la precampanya de les eleccions gallegues, que tindran lloc el proper 21 d'octubre, uns comicis que el president del Govern, Mariano Rajoy, valora com a claus.

3-X-12, red, lavanguardia